|
Byggbeskrivning: Sofias inhängnade trädgård
Det är många som gillar min kattgård, och som vill veta hur jag gjorde. Så här kommer en beskrivning som många efterfrågat!
Vi är så glada för vår kattgård, och kan verkligen rekommendera det, både katterna och vi tvåbeningar älskar den! Kissarna har kattlucka så de kan vara i kattgården när de vill dygnet runt. I början var de endast ute under uppsikt, så att vi kunde se att kattgården verkligen var rymningssäker. De undersökte allt mycket noga, försökte klättra över, men det gick inte. Ganska snart fick de vara ute på egen tass.
Stolparna är inte fästa i marken, utan i en underliggare. Jag ska förklara: Först mätte jag ut precis var jag ville att kattgårdens gränser skulle vara. Där grävde jag ett litet dike, ca 20 cm brett och 20 cm djupt. Fyllde diket med sand, plattade till och såg till att det blev riktigt jämt med en riktbräda. Sedan la jag tryckt virke (impregnerad bräda) på sanden. Borrade hål ca varannan meter och slog ner armeringsjärn ca 75 cm långa. Här där jag bor är det lerjord och ca 40 cm ner ren styv lera, så armeringsjärnen går ner i den stenhårda leran, så underliggaren sitter fast.
Till stolparna använda jag vanligt virke, ej tryckt, men jag laserade dem. De är fastskruvade i underliggaren med ca två meters mellanrum.
Min kattgård är byggt i en kantigt u, så två av sidorna är fästade i husväggen och sitter stadigt där. Se denna bild:
Vi var noga med de två yttre hörnen, så de blev riktigt i vinkel och vi satte även snedsträvor där. Här syns det på bild:
När bara stolparna är på plats är det inte stadigt, men när mellanliggarna och överliggarna kommer på plats blir det bättre. I mitten på väggarna är det inte helt stadigt, men tillräckligt, det blir ju inget vindfång, då vinden blåser rätt igenom nätet. Där vi har skarvat överliggarna har vi även satt plattjärn (osäker på vad de kallas) som skruvats på båda sidor om skarven. Om man tycker det känns ostadigt kan man ju även gjuta ner några av stolparna, så blir det stadigare. Men mitt har nu stått i drygt tre år och i alla fall två av vintrarna har varit mycket snörika och det har gått bra.
Nätet är "svetsnät", rutorna är 1,5 x 1,5 cm. Köpt på XL-bygg, finns nog på de flesta välsorterade bygghandlar. Det är 1 m brett och ligger på 25 metersrullar, men går att köpa valfri längd. Vi satte ett lager mellan underliggaren och mellanliggaren och sedan ett lager mellan mellanliggaren och överliggaren. Nätet spikades fast med "märlor" se bild nedan. Det är är spikar med spets i båda ändar formade som ett u. De rostar inte som häftklamrar gör som man sätter dit med häftpistol. Se denna bild:
Sen på toppen är det remsor, ca 40 cm breda, av veckad plast (altantak). De sticker ut på båda håll, så det går inte att klättra över varken från insidan eller utsidan, se första bilden ovan.
När det gäller kostnaden, så har jag ingen direkt siffra. Dels är det ju nu ett tag sedan och materialet köptes i olika omgångar. Men jag har för mig att virket och nätet gick på ca 2000 kr. Sen kostade lasyren och altantaket med skruv (taket var rätt billigt, men de speciella skruvarna var dyra). Sand att fylla i dikena och armeringsjärn hade jag sen innan. Gissningsvis kanske ca 3000 - 3500 kr sammanlagt.
När det gällde konstruktionen hade jag hjälp av en granne. Han är pensionerad nu, men han var snickare i sin ungdom. Han var med som konsult och övervakade det hela. Min bror hjälpte mig med själva byggandet, han är ingen snickare, men rätt händig. Själva byggandet höll vi på med i tre dagar, men då hade jag förberett med mycket tänk kring ritningen, konsultation med grannen, handla material, lasera och att röja buskar mm och gräva "diket". Gör en noggrann ritning, så ni vet exakt hur stor kattgården ska vara, mät ut i trädgården med linor. Räkna ut hur mycket virke ni behöver utifrån måtten på ritningen. Det underlättar när man ska handla material, ta med ritningen till brädgården, ta hjälp där med att såga upp virket i rätt längder.
Sofia Karlsson
www.kattstatus.se Tillbaka till Byggsidan
|