Läs också artikeln:

Sköta kattlådan

 

 

 

 

 

Katter som bajsar eller kissar utanför lådan

 

Katter är väldigt renliga djur och när de bajsar eller kissar utanför lådan så finns det bakomliggande orsaker till detta. Deras beteende är en signal om att något är fel, och det är viktigt att ta reda på orsaken bakom och rätta till den.

 

 

Många kattägare reagerar med ilska och irritation och beskyller sin katt för att vara beräknande och elak när de gör detta och använder uttryck som att katten "protesterar", men det är fel. Katter fungerar inte på det sättet som människor gör. En katt har inte förmågan att tänka: "Mattes nya kille gillar jag inte så nu tänker jag bajsa i hans säng". "Bara för att jag inte fick som jag ville så kommer jag att kissa i den nya soffan för att ge igen". Den sortens beräknande handlingar och tankar är mänskligt och inte något som katter har förmåga till.

 

Många kattägare tycker att det är tröttsamt när katten inte går på lådan som den ska, och om problemet fortsätter under längre tid utsätts relationen till katten för stora påfrestningar. Många katter avlivas pga av det här problemet. Och de kattägare som är mest benägna att lösa beteendeproblem med avlivning är de som förmänskligar sin katt och hävdar att katten "protesterar", "jäklas" "är elak" mm. De tar kattens beteende personligt och det försvårar för dem att vilja försöka hitta en lösning på problemet.

 

Åtgärder:

 

Veterinärbesök

Katter som har ont i magen (lös mage, hård mage, gaser) kan bajsa utanför lådan pga av att de förknippar det onda med just kattlådan. Katter som kissar utanför kan ha någon sjukdom som måste uteslutas innan man går vidare med åtgärder. Urinvägssjukdomar (FIC, FUS, FLUTD)kan göra att katten kissar utanför, men även andra fysiska sjukdomar kan yttra sig i att katten kissar eller bajsar utanför. Därför är veterinärbesök väldigt viktigt.

 

Kastrering

Katter som är fertila, både honor och hanar, kan markera genom att kissa och bajsa utanför lådan. Det beteendet försvinner i samband med kastrering. Katter behöver inte vara könsmogna för att kastreras.

 

Lådor med huv och lucka

Många katter tycker inte om lådor som har huv och lucka. Dessa lådor känns för trånga att röra sig i och de får inte det utrymme de behöver för att krafsa ordentligt. Lådorna gör också att det blir instängt och luktar väldigt illa. Katter som reagerar på dessa lådor kan klara av att gå ibland på lådan och ibland sätta sig utanför. Beteendet upphör om man tar av huven på lådan, eller skaffar en större låda.

 

Strö, kristaller och pellets

Katter har känsliga trampdynor, och att gå på pellets eller kristaller är för många katter obehagligt. Det kan medföra att de istället väljer att gå utanför lådan. Många katter klarar av att gå ibland på låda som är fylld med pellets eller kristaller, och ibland utanför. Det betyder inte att de går utanför för att jäklas med sin ägare, det betyder snarare att de tvingar sig att gå på lådan de gånger de gör det.

Om man som kattägare vill undvika sand, så finns det andra material man kan prova. Cat's Best Öko-plus (träbaserat klumpbildande strö), World's best cat litter (majsbaserat klumpbildande strö) och även någon sort som är baserat på potatisstärkelse. Det finns dock katter som inte gillar dessa heller, men det räcker för många katter då det ger bättre krafsmöjligheter än grov pellets.

 

För få lådor

Kattbeteendevetaren Vicky Halls pratar om regeln "En låda per katt plus en extra". Det gäller hem där flera katter samsas om lådorna. Denna regel är särskilt viktigt när man redan har en katt som sätter sig utanför lådan. Många katter går gärna inte på lådan direkt efter en annan katt pga av lukten. Det kan också handla om att lådan är upptagen när de är nödiga, och de väljer då ett annat ställe. Hierarkin i gruppen kan också innebära att en ranghög katt bestämmer när de andra katterna ska få gå på lådan, vilket man löseri genom att ge katterna flera möjligheter att använda lådorna genom att ha dem utplacerade på flera ställen i hemmet där katten kan känna sig trygg och få vara ifred. Det är också viktigt att ge katterna möjlighet att ha nära till lådan, och då måste man ha flera utspridda. Det är särskilt viktigt i hem med nyinflyttade kattungar.

I flerkattshem kan det vara så att en katt kan tycka att en del katters kiss är ok, men andras inte: "Jag kan gå på lådan efter Sotis, men jag kan faktiskt inte bajsa om Plutten redan har kissat där". Det finns väldigt många variabler till om en låda för tillfället duger åt en katt eller inte, och man kommer åt problemet genom att erbjuda tillräckligt många lådor på trygga platser i hemmet. Har man för få lådor i hemmet, på en enda plats, så är det ofta situationen uppstår där någon katt anser "jag-kan inte-bajsa-här-just-nu-så jag-sätter-mig-i-hallen-istället".

 

 

Som kattlåda kan man använda plastbackar som finns på

Ica Maxi, Rusta, Ikea, Plantagen mfl. Ett billigt och bra

alternativ om man har flera katter.

 

 

Så här säger lagen

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt:

 

5§ Om flera katter förvaras i ett utrymme utan möjlighet att gå ut, ska det finnas minst en kattlåda per två katter eller en så stor låda att den till ytan motsvarar en kattlåda per två katter. Kattlådan ska hållas tillfredställande ren.

 

Kattlådorna ska hållas separerade från utfodringsplatserna, dock minst en halv meter från utfodringsplatserna.

 

Allmänna råd till 3 kap. 5§

 

Kattlådan bör städas minst en gång per dag.

Kattlådornas yta bör minst vara 0,12 m2 per två katter.

 

En låda att kissa i och en att bajsa i

Många katter föredrar en låda att kissa i och en att bajsa i. Det visar sig i att de sätter sig utanför lådan vissa gånger. Ute i naturen går en katt inte gärna på samma ställe för att undvika att dra till sig rovdjur. Den instinkten lever kvar i våra innekatter.

 

 

Det är viktigt att ha rymliga lådor, och gott om sand i dem så att katten får plats att röra sig och gräva ordentligt. Minst 10 kg, gärna 15-20 kg sand i lådan är att rekommendera. På kattsandspåsarna brukar rekommendationen vara en alltför låg nivå sand. Med mycket sand i lådan håller den sig fräschare längre. Klumpar ska man gärna ta bort 2-3 gånger om dagen.

 

Maktkamp och doftmarkeringar i flerkattshem

Även kastrerade katter kan ha tysta maktkamper med varandra och markera med att kissa eller bajsa på strategiskt ställe. Den här risken ökar ju fler katter som ska samsas i hemmet, och man kan minska risken med Feliway (och förstås med fler lådor, vilket innebär fler ställen där matte och husse tycker att det är okej att markera). Katter använder sig av doftmarkeringar eftersom dofter är ett viktigt sätt för katten att förhålla sig till sin omvärld. Genom doftmarkeringar kommunicerar katter med varandra, de gör upp om gränser, maktpositioner och revir t ex, och om många katter samsas på en yta inomhus så ligger ibland möbler, kläder, mattor mm illa till. En katt kan känna på ett område att det inte doftar tillräckligt starkt av den, och då vill den gärna rätta till det genom att lämna ett doftspår över området eller platsen. En katt kan också lämna doftspår på ett ställe för att markera tillhörighet med individen det doftar av,  tex sin matte eller husse eller en annan katt i hemmet.

 

Var kissar/bajsar katten fel?

Om katten gör sitt behov i närheten av lådan eller på nästa logiska ställe, duschen eller badkaret, så hade den förmodligen tänkt att gå på lådan - men av någon anledning inte kunnat. Vanliga anledningar är smutsig låda, fel lådinnehåll eller smärta. Gör katten sina behov på helt andra ställen så kan man ta det som ett tecken på att det är en plats som katten anser lämpligare (t ex tryggare, renare). Det bästa är att lyssna på kattens vilja och erbjuda den en låda på platsen den valt. Tycker man att det är en väldigt olämplig plats för låda så kan man framöver långsamt flytta lådan steg för steg till en lämpligare plats. 

 

Rengöring av lådorna

Använd ej rengöringsmedel med citron, den lukten tycker många katter inte om och undviker då lådan. Klorin är däremot en doft som katter dras till och är därför lämplig att använda till kattlådan för att göra den mer attraktiv. Men man ska undvika att göra ren ställen där katten har bajsat eller kissat fel på med klorin, för då gör lukten att katten dras dit igen.

 

Rengöring av bajs och urinfläckar

Det är viktigt att rengöra områden, golv, mattor eller andra textilier ordentligt efter en olycka då själva lukten kan göra att katten kopplar platsen till "toalett" och kan sätta sig där igen. Dax Ytdesinfektion eller Alsolsprit som köps på apoteket tar bort lukt helt, och fungerar på många textilier utan att ge fläckar. Piss off är ett medel som också fungerar och som säljs i djuraffär. Ättiksprit kan också användas. Läs gärna mer i artikeln: Ta bort fläckar på ett effektivt sätt.

 

                   

Dax Ytdesinfektion, 38 kr         Alsolsprit, 32 kr

 

Straffa inte katten

Det är viktigt att inte på något sätt banna eller straffa en katt som satt sig utanför lådan. Katter svarar inte på bestraffning,  det gör bara att de tappar förtroendet för sin ägare, och det gör dem också mer osäkra och stressade, vilket kan medföra att deras beteendeproblem förvärras. Det är viktigt att tänka på att katter är duktiga på att läsa av oss människor och att man som ägare inte osar av aggressivitet när man lyfter bort katten vid dessa tillfällen. 

 

Feliway

Feliway är en synetisk feromonlösning som katter själva utsöndrar när de mår bra och känner sig trygga. Det säljs hos veterinär och på apotek. Man kan använda Feliway i hemmiljön för sådana här beteendeproblem för att göra katten mer trygg och minska stress. Feliway ska bara användas om katten är friskförklarad hos veterinär. Feliway finns både som eladapter som sätts i eluttag och som spray man kan spraya med i varje rum.

 

 

Bilden visar Feliway eladapter och Feliway spray

 

Kattbeteendevetare/kattpsykologer

Läs gärna Vicky Halls bok Din katts hemligheter som finns på bibliotek. Den är dock slut hos förlagen. Finns att beställa på engelska dock på internetbokhandeln. Vicky Halls är kattbeteendevetare och arbetar med att lösa sådana här problem och beskriver olika fall i sin bok, och lösningarna.

 

Det finns också kattbeteendevetare i Sverige, som hjälper kattägare med beteendeproblem som detta. Dessa kattbeteendevetare finner du om du gör en sökning på internet.

 

Läs också artikeln: Sköta kattlådan - Ge katten en optimal kattoalett

 

Gisele och Karin

www.kattstatus.se

 

                                                                                                       UPP

 

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se