Första Kattutställningen

 

Att ställa ut katt kan vara väldigt roligt men också väldigt förvirrande, speciellt första gången. Själv har jag ställt ut tre gånger i nuläget och tänkte dela med mig lite av mina erfarenheter hittills. Då jag själv fortfarande är nybörjare lär jag mig fortfarande nya saker varje gång, precis som mina katter fortfarande lär sig vad en utställning är för något. Så här kommer mina nybörjartips. Allt i artikeln är skrivet med tanke på utställningar inom Sverak, jag har ingen erfarenhet av andra förbund.

           

            Foto: Görel Hellman.

 

 Förberedelser

Först och främst måste man vara medlem i en kattklubb. På Sveraks hemsida finns det en lista över kattklubbar man kan vara med i. Sverak är Sveriges kattklubbars Riksförbund. När den biten är avklarad måste katten vara redo också. Är det en raskatt ska den ha stamtavla och är det en huskatt ska den ha huskattsbevis (man ansöker om huskattsbevis på Sveraks hemsida). Katten måste vara vaccinerad och ID-märkt och huskatter över 10 månader ska vara kastrerade.

Nästa steg är att hitta en kattutställning som passar. Även den här gången kan du kolla på Sveraks hemsida. Har du tur kanske det anordnas en i närheten. När du har hittat en utställning du vill gå på är det bara att anmäla katten. Vart man ska betala in ska finnas på inbjudan (på anordnande kattklubbs hemsida). För att veta vilken klass din katt ska tävla så ska du återigen kolla på Sveraks hemsida.

Kattutställning är en skönhetstävling så katten måste vara ren och välvårdad om det ska gå bra för den. När det gäller raskatter så kolla med din katts uppfödare eller andra som ställer ut samma ras hur du ska få just din katt att bli så fin som möjligt. Det kan vara bra att ha vant katten vid bad och pälsvård innan den ska förberedas inför en utställning!

            

             Foto: Gisele

 

På plats

När utställningen väl ska börja är det först veterinärbesiktning (glöm inte stamtavla/huskattsbevis/vaccinationsintyg!) och efter det ska katten checkas in. Hitta din katts bur, sätt upp burskynket och fixa till inne i buren med kattlåda och matskålar. På buren finns två lappar med din katts nummer. En av dem ska sitta kvar på buren, den andra ska du fästa på dig när du tar katten till bedömning (Observera att det även finns assistentburna utställningar. Jag har själv ingen erfarenhet av sådana men det är assistenter, inte ägaren, som tar upp katten för bedömning när det är assistentburet). En säkerhetsnål eller liknande kan därför vara bra att ha med. Kolla sedan upp vilken domare din katt har och i vilken ordning denne dömer katterna.

            

             Foto: Jorunn Hellman

Bakom domarbordet står det tomma burar. Ovanpå dessa brukar det sitta skyltar med siffror. Är din katts nummer där betyder det att katten ska dömas snart. Om man vill kan man sätta katten i buren med rätt nummer eller så håller man katten själv tills det är kattens tur. När det är din tur så ta upp katten till domarbordet och lyssna på vad domaren säger. Om din katt är blyg eller nervös så nämn det för domaren, för mig har domarna visat hänsyn och varit lite försiktigare när jag säger att katten är lite blyg (återigen, är det assistentburet gör assistenten allt detta, inte ägaren).

                 

            Foto: Görel Hellman.

                            

Efter bedömningen ska katten tillbaka till sin bur. Beroende på hur det gick för din katt kan utställningen vara över nu, även om man inte får gå hem förrän efter panelerna. Efter ett tag ska du kunna hämta ut kattens bedömningssedel i sekretariatet och förhoppningsvis går den att läsa. Om det finns minst tre katter i samma grupp ska en ”Bäst i variant” (BIV) tas ut. Grupp i det här fallet innebär alla katter av samma ras, med samma färg (eller färggrupp, beroende på ras) och ålder(t.ex. kastrerade svarta, vuxna britter tävlar mot varandra i BIV). Kastrater och fertila tävlar var för sig.

När din katts domare är klar med grundbedömningarna (och eventuella BIV) kommer han eller hon att vilja ha upp vissa katter igen för nominering. Antingen står det på en lapp vid domarens bord vilka nummer som ska upp eller så kan det ropas upp i högtalarna. Vissa domare kan ha andra system men detta är vad jag har varit med om. Är din katts nummer med så ska den visas upp för domaren en gång till. Den här gången kommer domaren att jämföra din katt med andra katter i samma kategori (t.ex. kastrerade honor, korthår) och den katt som domaren anser är finast blir nominerad till panel. Nominering förkortas NOM och man får något litet pris för det.

          

           Foto: Görel Hellman.

Panelen är vad man kan kalla utställningens final. Om din katt fick NOM ska den sättas i en bur med dess nummer innan panelen för dess kategori börjar. Den här gången är det en assistent som tar upp katten till panelen, inte du. De domare som har dömt respektive kategori kommer rösta fram vilken katt som vinner varje panel – det är alltså flera paneler. I varje kategori (I – IV) tas bästa hane, bästa hona, bästa kastrathane, bästa kastrathona, bästa ungdjur, bästa junior och eventuella andra klasser (veteran, senior osv) ut. Även huskatter har en panel, både för långhår och för korthår. Om din katt vinner så får den BIS, Best in Show, vilket man kan säga är första pris. Så om katten får BIS kan man vara väldigt nöjd!

          

           NERK i juni 2009. Foto: Josefine Ekroos.      

      

När panelerna är slut så stänger utställningen och det är dags att packa ihop och gå hem. Förhoppningsvis har man haft en givande dag och fått se många vackra, söta, underliga och intressanta katter. Nu är det bara att hitta nästa utställning och hoppas att det går, om möjligt, ännu bättre då!

Att tänka på

Under mina tre utställningar har jag, förutom att jag har börjat förstå hur allt fungerar, lärt mig hur mina tre katter trivs med utställningarna. En av dem tänker jag troligen inte ställa ut igen. Det är viktigt att ta hänsyn till hur katten mår! Att katten är nervös första gången är inte alls konstigt men det märks också efter några gånger om den överhuvudtaget har förutsättning att vänja sig. Trivs inte katten med utställning är det bäst att låta den avstå. Låt den vara med några gånger så märker du om den kan vänja sig vid utställning. Det viktigaste med utställningen är ändå att det ska vara roligt och om katten är panikslagen är det inte roligt.

Checklista! Detta ska med till utställningen:

·          En katt (självklart) med stamtavla eller huskattsbevis som är vaccinerad och ID-märkt (och kastrerad i huskatternas fall, vilket det ska finnas intyg på)

·          Bekräftelse på att du är anmäld

·          Burskynke till buren. Ett burskynke är ”inredning” till kattens bur. Det ska täcka tre av fyra sidor. Oftast har man en bit tyg som tak att lägga ovanpå buren med. En filt eller liknande fungerar som golv. Antingen syr man burskynket själv eller så kan man köpa eller låna. Burmått finns på Sveraks hemsida.

·          Liten kattlåda att ha i buren. Oftast ska man ta med egen sand.

·          Små matskålar till mat och vatten. Ta med kattmat.

·          Borstar, kammar, kardor, sprayer, våtservetter eller vad som kan behövas till katten för att göra sista-minuten-fixet.

·          Lite handsprit kan vara bra att ha med. Om någon vill klappa din katt är det bra om han eller hon först tvättar händerna för att minska smittorisken.

·          Ta med något att sitta på, en utställningsdag är lång och det finns långt ifrån alltid stolar i utställningslokalen.

·          Något tidsfördriv kan vara bra att ha, t.ex. en bok. Det blir ofta mycket tid när man inte har något att göra.

Till sist, kom ihåg att ha roligt! Prata med burgrannarna, prata med ägare till andra katter som du kanske tycker är fina eller gå bara runt och titta på alla fina katter. Utställning kan verka väldigt underligt och förvirrande till en början, men när man väl lär sig hur det funkar är det riktigt kul!

 

Jorunn Hellman   

                                                                                                   UPP

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se