Ta bort urinfläckar på ett effektivt sätt

 

Som kattägare får man räkna med att någon gång hitta kräkpölar efter hårbollar, eller få urin- eller avföringsfläckar. Jag har själv en katt som kräks väldigt ofta i perioder på grund av hårbollar som ska upp. Ofta prickar hon in mattorna, vilket har gjort att jag fått testa mig fram för att hitta bra metoder att få bort fläckarna. Någon enstaka gång när mina katter varit nedsövda efter ingrepp, eller om badrumsdörren varit stängd, så har det hänt olyckor utanför lådan vilket gjort att jag även provat att ta bort sådana fläckar. Jag vill gärna dela med mig av det som fungerat för mig, och förhoppningsvis kan någon annan också ha nytta av det. Dock kan jag inte garantera något eller ta ansvar för slutresultatet för någon annan.

 

Den metod som jag tycker fungerar bäst är att använda Alsolsprit eller Dax Ytdesinfektion Plus, vilka båda finns att köpa på apoteket. Dax Ytdesinfektion Plus kostar 38 kr och finns bakom disk, så man får be personalen att hämta en sådan flaska. Alsolsprit kostar 32 kr och står i hyllorna.

 

Alsolsprit består av Aluminiumacetotartrat, etanol, ättiksyra och vatten. Dax Ytdesinfektion Plus består av Isopropylalkohol. Alsolsprit används som uttorkande medel vid vätskande sår eller eksem och Ytdesinfektionsmedel används för att rengöra och desinfektera ytor. Båda medlen har jag god erfarenhet av då det gäller att avlägsna fläckar utan att det blir märken efteråt.

 

 

                                    

               Dax Ytdesinfektion, 38 kr          Alsolsprit, 32 kr

 

Har man ättiksprit hemma så kan man även använda det, även om jag personligen tycker att det luktar för illa och innebär extra jobb med att få bort lukten efteråt, det är inget jag rekommenderar således.   

      

Madrasser/dynor

Först tar jag bort så mycket jag kan av fläcken med en svintosvamp, hett vatten och lite rengöringsmedel. Jag brukar använda Ajax rengöringsmedel. När det är gjort tar jag Alsolsprit eller Dax Ytdesinfektion Plus och dränker in fläcken generöst med medlet. Fläcken ska vara rikligt indränkt och därefter låter jag det självtorka. Låt inte barn eller djur komma i kontakt med fläcken när den är indränkt i så stark alkohol. Under tiden som fläcken torkar löser alkoholen upp urinens molekyler (eller kräket, avföringen) och till slut när det har torkat så finns varken någon lukt eller fläck kvar.

 

Om man har återkommande problem med att kattfläckar hamnar på just madrasser eller dynor i fåtöljer eller soffa, så kan man skydda madrassen med presenning tills man löst orsaken bakom kattens beteende. Har man löstagbar klädsel på fåtöljer och dynor så kan det vara en god idé att klä in innerdynorna med klädpåsar av plast och trä på klädseln ovanpå. Plasten skyddar så att fläcken inte går ner i skumgummit, och det är bara att tvätta klädseln i tvättmaskinen ifall en olycka har skett.

     

        

Mattor 

Fläckar på mattor angriper jag på samma sätt som med madrasser. Jag tar bort så mycket av fläcken som möjligt med svintosvamp, hett vatten och lite rengöringsmedel. Jag använder Ajax rengöringsmedel. När allt synligt är borttaget så dränker jag in fläcken i Alsolsprit eller Daxs Ytdesinfektion Plus och därefter får fläcken självtorka. För att skydda golvet under behandlingen kan man vika några frottéhanddukar och lägga under. Handdukarna gör också att det blir luft mellan mellan golv och matta och mattan torkar mer effektivt. För att hindra att barn och katter i hemmet inte ska kliva i det blöta kan man lägga en frottéhandduk över fläcken för att markera området, alternativt ställa en upp-och nervänd hink över fläcken. Använd den metod som passar din familj bäst.

 

De mattor jag tagit bort fläckar på är trasmattor, gummerad gångmatta, sisalmattor och en handtufsad vardagsrumsmatta. Prova dig fram försiktigt när du tar bort fläckar på dina egna mattor.

 

            

 

Kläder

Jag har provat att använda Dax Ytdesinfektion Plus och Alsolsprit  på några bomullskläder i olika färger, och det har fungerat utan att medlen har blekt tygerna. Men jag råder alla att vara försiktiga och prova på en bit som inte syns innan ni testar själva.

 

Katter som går utanför lådan

För dig som har en katt som går utanför lådan rekommenderar jag artikeln Katter som bajsar eller kissar utanför lådan.

 

 

Gisele   

www.kattstatus.se                                                                                         UPP

                       

                                        

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se