Nytt: Sofia har gett oss en detaljerad beskrivning om material och hur hon byggt, allt samlat på en egen sida.

 Byggbeskrivning: Sofias inhängnade trädgård

 

         Sofias inhägnade trädgård

 

 

Jag bor i hus och har inhägnat hela baksidan av tomten till mina huskatter. Tack vare ett par hjälpsamma grannar gick själva byggandet på ca tre dagar. Katterna har tillgång till inhägnaden genom sin kattlucka från köket, ut till den inglasade altanen, och kattlucka från altanen ut till inhägnanden. Katterna kan alltså gå ut och in som de vill. Jag har upptäckt många fördelar med vår rastgård: Inga fästingar, inga bråkande grannkatter, inga rådjur som äter upp växterna, och framförallt ingen oro för att släppa ut de små älsklingarna. Grannarna tycker det är bra också, de slipper ha mina katter i sina trädgårdar. Jag vill gärna inspirera alla kattvänner som går i tankarna på att bygga rastgård till sina katter!

 

 

 

 

Jag har planterat buskar så att det ska bli grönt och lummigt i inhägnanden. När de vuxit till sig blir det perfekta gömställen för kissarna och gör att nätet inte syns så mycket. Jag har även planterat klätterväxter som klematis och luktärter som klättrar på nätet.

Jag har också byggt klätterträd och placerat ut till katterna.

 

 

Här sitter tre av mina katter, mina busiga kattpojkar, på sina nytillverkade klätterträd. Robin, Danny och Emil har fått varsitt. På hyllplanen är det kraftig heltäckningsmatta som tål att vara ute och runt stolparna rep som de kan klösa på Kissarna har även en hel del leksaker, t.ex lektunnlar.

 

 

Väggarna i inhägnanden är 2 meter höga med ett överhäng av vågig takplast för att hindra att katterna ska kunna rymma. Området som är inhägnat är ca 11 gånger 12 meter.

 

 

Så här ser överhänget ut, det sticker ut även på utsidan så att inga andra katter ska kunna ta sig in. Takplasten är sådan plast man brukar ha på altantak, som jag sågat i remsor. Remsorna är ca 40 cm breda. Min kisse Emil har flera gånger försökt att klättra över, men när han kommer till överhänget tittar han tankfullt på det och ger upp. Mina kissar har inte kunnat komma på något sätt att ta sig över.

 

Katten Mimmi kan slappna av och känner sig trygg. Hon behöver inte vara rädd för några farliga bilar eller främmande katter och hundar som kan komma och bråka.

 

Katten Robin ligger och spanar ut över sitt revir.

 

Kostnaden för virke, skruv och nät uppgick till ca 2900 kr. Sedan tillkom några hundra kronor till lasyr, och ytterligare några hundra kronor till takplasten med skruv. Rastgården blev billigare än vi först trodde.

 

 

 

 

 

 

Rastgården används också när det är snö och kyla, även om katterna mest väljer att vara inomhus den största delen av tiden. Ibland går de ändå ut och busar lite, och man ser små stigar i snön gjorda av små tassar. Efter att bilderna togs kom det mer snö och då skottade jag gångar, som var väldigt uppskattat. De vill gärna patrullera sitt revir även om det är mycket snö och kallt.

 

Mina katter har tidigare fått vara fritt ute, men eftersom man byggt en

70-väg inte långt ifrån mitt hus, så tål inte min sinnesfrid att de gör det längre. Jag var livrädd varje dag för att något skulle hända. Nu kan jag lugnt släppa ut dem. Katterna var lite konfunderade först över att de inte fick gå fritt. Men jag tycker att de vande sig snabbt och jag har inte märkt på dem att de är ledsna för det.

 

Jag kan verkligen rekommendera att bygga en inhägnad till sina älskade missar. Det var mycket lättare och billigare än jag kunde tänka mig. Det är så många katter som försvinner och råkar ut för trafikolyckor, så som kattägare känner man sig mycket lugnare och slipper mycket oro.

 

 

Text och foto: Sofia Karlsson

                                                                    Tillbaka till Byggsidan 

     

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se