Ge katten BARF

 

Katter är vanedjur och när burmorna för första gången fick BARF serverat luktade de och kraffsade sen över det. Det gick alltså inte att äta tyckte dom. Men jag tänkte att jag skulle ställa fram lite varje dag även om de inte vill ha så de vänjer sig med doften och tillslut kanske känner igen doften och vågar smaka. Och det FUNKADE faktiskt!! Det är verkligen värt det kött jag fått slänga som de ratat dagarna innan. De får BARF morgon och kväll nu. Stella och Idefix skriker efter mer så gott de tycker att det är. Stampe håller sig till sitt torrfoder och Mjau blötmat, men han kommer nog på bättre tankar snart. Han är alltid lite seg i starten.

För er som är intresserade så ska BARF innehålla:
65% muskelkött
10% ätbara ben
10% hjärta
5% lever
10% övrigt

Bra att veta är att en kycklingvinge består ungefär av 65-70% kött och 30-35% ben.

 

När man gör BARF får man leka Dexter ett tag:

 

 

 

 

Färdiga portionspåsar att frysa in. De tas fram på kvällen dagen innan katterna ska ha mat och är då tinad och klar.

 Jag ville göra ca 1 kg BARF och fördelade det då så här:
300g Kycklingvingar (blev kycklingben)
450g Kött (nötfärs)
100g hjärta (svinhjärta)
50g lever (kycklinglever)
10g övrigt (tog ett helt ägg även om det vägde 40-50g)

Jag mixade alltihop i en beredare då jag ville få små små bitar av benen. Att katterna till och med skulle lära sig tugga ben första gången de fick BARF såg jag som överkurs. Jag vägde och frös in maten i portionsförpackningar. De ska ha ungefär 2-3 % av sin kroppsvikt per dag. Idefix har blivit lite tjock om magen dock, för han har nallat av Stellas mat då han är snabbare med att äta upp än henne. Ska hålla lite bättre koll nu framöver. Han är tillräckligt stor som det är ;)

Lite läskigt är det att göra sina katters mat från grunden. Men när jag ser hur bra katterna mår av sin mat, är det värt precis allt.

 

Mia Borgelin

www.kattstatus.se

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se