På grund av sjukdom i familjen stänger Kattstatusmailen under hela januari och februari. Sedan återkommer jag med besked. Kattstatus finns kvar, det är jag som inte har möjlighet att vara tillgänglig via mail. Hoppas att ni har överseende med det den här tiden.

 

Gisele Eklund

Redaktör

Kattstatus  

 

 

 

Information om lån av artikel och foton

 

Vill du låna någon artikel eller fotografi från Kattstatussidan? Kontakta Kattstatus redaktör Gisele vid förfrågan på kattstatus@gmail.com

 

Varje författare och fotograf har gett sitt tillstånd att deras material får användas på kattstatus.se. Därför krävs tillstånd i varje fall någon annan vill publicera en artikel eller foto från hemsidan. De som tar material utan tillstånd begår brott mot upphovsrättslagen.

Allt material på Materialsidan, såsom affischer, banners mm får du använda och länka med. Det är dock inte tillåtet att göra egna affischer av våra bilder, fotografier och texter.

 

Gisele

Kattstatus

 

Frågor om katter som går utanför lådan

 

Till dig som har en katt som kissar eller bajsar utanför lådan: Jag svarar på mail i mån av tid, det här är en helt och hållet ideell sida som sköts på min fritid. För att komma tillrätta med lådproblem krävs det en insats av dig som kattägare. Först måste du ta katten till veterinär för att utesluta sjukdom. Läs också gärna denna artikel och följ råden:

- Katter som kissar eller bajsar utanför lådan

Om du efter de åtgärderna fortfarande har problem med katten så kontakta Sveriges akademiska etologer för råd om kattbeteendevetare där du bor. En kattbeteendevetare tar betalt per timme för rådgivning och analys.

 

 

Frågor om annonser på katter - är det en raskatt?

 

Det är många som skriver till mig och frågar om kattannonser, om katten de tänkt köpa verkligen är en raskatt eller inte. Jag har gjort en liten kort sammanställning som hjälp här.

 

En raskattunge ska ha:

 

- Föräldrar av samma ras.

- Föräldrarna ska ha stamtavla eller registreringsbevis och vara registrerade i det förbund uppfödaren tillhör och även din kattunge. De som sysslar med blandrasuppfödning har inte registrerat kattungarna och får inte ut stamtavla eller registreringsbevis eftersom det inte är tillåtet att hålla på med sådan avel när man är raskattuppfödare i ett förbund. Det finns flera internationella kattförbund. FIFe, WCF, CFA och TICA är de som manantagligen stöter på i Sverige. Vissa av förbunden, t.ex. FIFe ger ut pappersstamtavlor medan andra, t.ex. TICA ger ut ett registreringsbevis.

- Kattungen ska vara minst 12 veckor gammal

- Kattungen ska vara vaccinerad 2 gånger mot kattpest och kattsnuva

- Kattunge ska vara id-märkt med chip och registrerad

- Kattungen får gärna vara försäkrad också

- Kattungen ska vara veteterinärbesiktigad när du hämtar den

 

Annonser där procentandelar av raskattinslag anges handlar om blandrasavel och är inget du bör stödja. Annonser där man tar 3000 kr för en kattunge utan att något av vaccinering, id-märkning, veterinärbesiktning är gjort, är oseriöst, och ingen avel du bör stödja. Är mammakatt en ras och pappan en annan ras så handlar det inte om raskattavel utan om blandrasavel och sådan avel får man inte syssla med om man är raskattuppfödare, Kattförbundet Sverak förbjuder sina medlemmar det. Båda föräldrarna ska ha stamtavla, och det ska även kattungen ha.

 

Det här är bara en förenklad mall, de olika kattförbunden uppfödare tillhör kan ha lite olika regler. Man kan själv kontakta dem för att höra vad som gäller:

 

FIFe   (Ger ut stamtavla)

Tica        (där är regeln man som köpare får ett registreringsbevis att kattungarna är registrerade i kattförbundet. Men vill man ha en papperskopisa får man be om en utskrift.)

 

Så här kan en seriös kattannons se ut:

 

7000 kr

 

4 charmiga Birmakattungar söker kärleksfulla och varaktiga hem.

Kattungarna är födda 2013-XX-XX och är leveransklara vid 12 veckors ålder 2013-XX-XX.

Pappakatt är S*CharmigasteMerlin Diamant c21

Mammakatt är S*Piggastelina Josefina n21

Kattungarna är vid leverans

Minst 12 veckor gamla

Registrerade i Kattförbundet Sverak eller Tica eller annat förbund.

Vaccinerade 2 gånger

Id-märkta med chip

Veterinärbesiktigade

Försäkrade

 

Flera bilder finns (och hänvisning till uppfödarens hemsida)

 

Gisele

Kattstatus

 

 

 

             

         Huskatten Sally. Foto: Emma Ekström.

 

 

 

 

                        

       

 

 

                                                           

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se