Id-märkning

 

Släpp inte ut din katt innan den är id-märkt och kastrerad.

 

Det är viktigt att alla katter id-märks och ägarregistreras i ett kattregister. Om katten är id-märkt och ägarregistrerad kan den återfås om den försvinner. Även innekatter kan under exempelvis vår- och sommarhalvår smita ut genom fönster, dörrar och balkonger. Dessa katter har ofta väldigt svårt för att klara sig ute på egen hand. En id-märkning gör det lättare för en privat upphittare, katthem eller polis att återbörda katten till dess ägare. Många utekatter vandrar iväg, blir ivägjagade av andra revirhävdande katter eller förolyckas. Sådana gånger får ägaren sällan veta vad som hänt deras katt, men en id-märkning ökar möjligheterna att återfå eller få veta vad som hänt katten. Halsband som id-märkning är räcker tyvärr inte då katten lätt kan tappa halsbandet eller ta sig ur ett sådant.

 

Id-märkning är också enda beviset på ägarskap kattägare har att tillgå och det kan vara värt att tänka på då en upphittad omärkt katt går över till ny ägare eller katthem efter 3 månader enligt lagen om hittegods.

 

Katter kan id-märkas genom antingen ett mikrochip mellan skulderbladen eller en tatuering i örat.

 

     

      Älskade katter id-märker man. Huskatten Tusse. Foto: Lars Eklund.

 

  

Id-märkning med mikrochip i nacken

 

Id-märkning med mikrochip utförs hos veterinär eller av person som är utbildad för detta. Mikrochipet införs med spruta under huden mellan skulderbladen på katten. Det känns ungefär som vid en vaccination och katten behöver ingen bedövning eller narkos. Efter införandet kontrolleras att chipet fungerar genom en speciell avläsare. Denna avläsare för mikrochip finns hos polis och veterinärer/djursjukhus. Kattägaren får därefter en klisterremsa med id-numret på och en blankett för ägarregistrering som kattägaren själv ska skicka in till Svenska kennelklubbens kattregister (mer info nedan).

 

Kostnaden för id-märkning med mikrochip är ca 350 kr. 

 

Id-märkning med tatuering i örat     

Tatuering i örat görs när katten är nedsövd med narkos eftersom det annars skulle göra ont. Katten märks med en siffer- och bokstavskombination som läses inifrån örat och utåt. Efter tatueringen får kattägaren en klisterremsa med id-numret på och en blankett för ägarregistrering som kattägaren själv ska skicka in till Svenska kennelklubbens kattregister eller till Kattförbundet Sveraks kattregister (mer info nedan). 

Kostnaden för id-märkning genom tatuering är ca 350 kr.

 

Huskatten Alice visar sin id-märkning i örat. Sifforna syns tydligt för ögat i verkligheten.

Varför är registrering  i kattregister så viktigt?

När katten har fått sitt mikrochip eller tatuering bör du som ägare skicka blanketten du fått hos veterinären med id-numret för registrering till Svenska kennelklubben som har ett kattregister eller till Kattförbundet Sveraks kattregister. Kostnaden är 130 kr för registrering hos kennelklubben och är en engångsavgift. Sveraks kattregister är helt gratis. Du kan själv välja om du godkänner att dina personuppgifter och adress ska synas vid sökning via internet. Det är en fördel för de som hittar din katt om dina uppgifter kan fås via internet, så att de slipper ringa på kattregistrens telefontider som ju är begränsade till viss tid på dagen. Många kattägare kommer ihåg att id-märka sin katt, men glömmer sedan att registrera den vilket innebär att id-märkningen är värdelös. Så kom ihåg registreringen!

 

Blanketterna till kattregistren finns här:

 

Svenska kennelklubbens kattregister: Blanketten hittar du här.

 

Kattförbundet SVERAKS kattregister: Blanketten hämtar du här.

 

Man kan som kattägare med fördel registera sin katt i båda registren om man vill.

 

      

       Tusse i blomsteräng. Foto: Lars Eklund.

 

 

Färre hemlösa katter

 

Id-märkning och kastrering är också lösningen på det stora lidandet som våra 100 000 hemlösa katter utsätts för. Hemlösa katter härrör från dräktiga honor som dumpats av sina ägare, kattungar som sätts ut i skogen av ägare som inte lyckats hitta hem till dem, katter som försvunnit och förökat sig och samlats i kolonier osv. Om alla katter var id-märkta skulle man kunna hålla ägare till ansvar och återbörda försvunna katter till sina ägare. Ingen katt skulle vara hemlös längre och ströva omkring och bli tvungen att överleva själv ute. Hittar man en katt så kan man med ett snabbt klick i kattregistren hitta kattens ägare. Det är nog få kattägare som tänker sig att just deras katt skulle kunna bli en av de förvildade, övergivna och hemlösa, men faktum är att det händer varje dag. Så gör din insats för att upphindra uppkomsten av fler hemlösa lidande katter – kastrera och id-märk din katt!

 

Idag saknas det tyvärr en lag om att kattägare måste id-märka och ägarregistrera sin katt. När det gäller hundar är dock lagen mycket tydlig: alla hundar ska vara id-märkta och ägarregistrerade. Djurskyddet Sverige arbetar för en lag om obligatorisk id-märkning och ägarregistrering av katter, och bedrev under 2007 en kattkampanj om id-märkning av katter. SVERAK, som är Sveriges kattklubbars riksförbund kräver att alla katter som ska delta i utställning måste vara id-märkta och att alla avelskatter ska identifieras genom antingen microchip eller tatuering.

 

Det finns dock lag om att Id-märka hundar, mer information finns HÄR

 

 

Gisele   

www.kattstatus.se                                                                                                    UPP

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se