Klöser på sovrumsdörren

 

En del kattägare väljer att stänga ute katten från sovrummet under nattetid. Ett problem som då kan uppstå är att de har en katt som sitter utanför och klöser på dörren och vill in. Denna artikel handlar om tips om åtgärder för att få bort det beteendet.

 

Katter tycker ofta inte om stängda dörrar, och reagerar på en stängd dörr genom att jama eller krafsa, eller tom genom att hoppa på handtaget. De vill ha full tillgång till sitt revir, och många nöjer sig när dörren öppnas så att de kan gå ut och in som de vill. Det handlar alltså inte så mycket om att vara inne i det stängda rummet, som att kunna gå fritt in och ut. Det här kan driva en trött kattägare till vansinne. Katter vill också gärna ha sällskap av sina människor, och känner sig utestängda när de inte får tillgång till sovrummet, sängen och sina människor. För en del katter kan en kattkompis vara utmärkt sällskap istället. Det är lättare att stänga ute två katter än en. Om man inte har otur och istället får två katter som tillsammans sitter och krafsar på sovrumsdörren.

 

Mitt råd är att skapa en rutin kring sänggåendet.

 

- Lek med katten innan sängdags, så att den är uttröttad.

- Ge katten ett mål mat det sista du gör.

- Har du en kattbädd, så lägg katten i den och gör den klar för natten innan du stänger in dig i sovrummet.

- Sätt skydd för din sovrumsdörr så att katten rent fysiskt inte kan åstadkomma krafsande ljud på dörren.

- Använd öronproppar till dig själv.

- För katter som vaknar tidigt och börjar krafsa, kan det hjälpa om man kvällen innan drar ner persienner och drar för gardiner så att katten inte vaknar av morgonljuset, utan upplever att det är mörkt fortfarande tills du  stiger upp.

 

Här har jag fotograferat några tips om hur du sätter upp skydd på din sovrumsdörr:

 

Enklaste lösningen är att ta en fleecefilt, eller avklippt fleecefilt och tejpar upp på sovrumsdörren. Se till att du tejpar filten så att den sitter tätt på mot dörrytan. Har du en vit dörr kan det vara snyggt att använda en vit fleecefilt. Här har jag fotograferat med en rutig filt för att det ska synas bättre i bild. Tanken är att du ska kunna ta ned filten när katten kommit ifrån sitt beteende.

 

 

 

Om det inte räcker med fleece kan man sätta fast remsor av dubbelhäftande tejp ovanpå fleecen (för att skydda dörrytan). Den dubbelhäftande tejpen är obehaglig för katten och den omöjliggör krafsande ljud. Sätt långa remsor tätt intill varandra och täck ytan.

 

 

Istället för dubbelhäftande tejp kan man också tejpa upp aluminiumfolie. Det prasslar rätt otäckt för kattens öron och det är också obehagligt för dem att klösa på, så de undviker då förhoppningsvis dörren.

 

 

Andra alternativ till att använda fleecefilt är att sätta upp plast för dörren. Det finns stora soppåsar i genomskinlig plast som är i samma bredd som dörren och lätta att tejpa upp. Det ger en hal yta som är svår att klösa på och som förhindrar ljudet av klor mot dörren. Vaxduk fungerar på samma sätt.

 

 

Har du kompostgaller hemma, så är det också ett alternativ. Då använder du silvertejp och tejpar upp ett kompostgaller som du sätter mot dörren.

 

 

För en del katter kan det räcka att man ställer tvättkorgen för dörren på kvällen. Då kommer inte katten åt dörren och kan inte krafsa.

 

För den som har en katt som sitter utanför och jamar, är öronproppar mitt bästa råd. Tänk på att varje reaktion från dig som ägare upplevs som "belöning" av katten, även negativ uppmärksamhet. Så sträva efter att nonchalera oönskade beteenden hos din katt, och belöna de beteenden du vill uppmuntra.

 

Läs gärna artikeln Hjälp jag får inte sova

 

Gisele

www.kattstatus.se                                                                    UPP

 

 

 

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se