Obs! Under arbete.

 

       Utekatter som torteras och förgiftas!

 

Det är smärtsamt att läsa i tidningarna om katter som hittas förgiftade eller torterade i olika bostadsområden runt om i landet. Ibland handlar det om en ensam förövare som är skyldig och ibland lyckas polisen finna denne. Vi minns nog alla fallet med den unge tonårspojken i Göteborgsområdet som fångade in och grovt torterade och dödade 9 katter.

Just nu diskuteras det i min egen hemstad om det är en sådan person som återigen är i farten och är ansvarig för ett stort antal försvunna katter. Polisen har dock inte fått in några anmälningar från kattägarna själva, och det är för tidigt att veta vad som pågår.

Runt om i landet kan man läsa om katter som blir beskjutna av luftgevär, fastnar i olagliga fällor, eller som fångas in och torteras.

Den här artikeln ska ta upp hur du som ägare kan hantera situationen när du får kännedom om såna här fall, eller drabbas av det själv.

Katter som går fria ute i bostadsområden skapar mycket irritation bland dem som inte själva är kattägare. Det vet vi. Bland dessa människor är det få som kan tänkas skrämma bort och kanske skada en katt. Och det är ytterst sällsynt att det finns personer med en sådan läggning att de njuter av att fånga in och förgifta eller tortera katter. Men de finns, det får vi ju bevis på gång på gång.

Så vad ska man då göra när sådant här händer? Blir din katt drabbad måste du anmäla till polismyndigheten att katten är försvunnen eller kommer hem svårt skadad. Hör du talas om andra kattägare som drabbas i ditt bostadsområde? Då är det dags att fundera över om du som ägare ska fortsätta utsätta din katt för risken att fångas in och torteras. Är det verkligen klokt att servera de här psykiskt störda människor sin katt som på ett fat, som man gör när man släpper ut katten där man vet att finns såna här människor? Har vi inte ett ansvar vi som är kattägare också att skydda våra katter? 

Tänk om vi kattägare kunde ändra vår katthållning, utan att det blir sämre för katten?

Så är det då rätt att släppa ut sin katt lös när vi vet hur situationen ser ut? Många utekattsägare räknar med en viss risk då de släpper ut sin katt lös. Men är det rätt mot katten? - Jag anser att varje katt som skadas, förgiftas, torteras, skräms, blir överkörd, försvinner är en katt för mycket. För om vi tänker efter, vilket annat sällskapsdjur släpper vi ut på samma sätt som våra katter? Katten är det sällskapsdjur som har lägst värde, kostar minst i inköp, och som vi lägger minst omsorg på. Hundar får gå ut i koppel och sele, ödlorna håller vi i deras terrarier osv. Katten är ett importerat tamdjur, från öken- och medelhavsområdena. Katten är inte alls anpassad för vårt blöta och kalla klimat, och finns inte heller i vilt tillstånd. Vi har bara en vild kattart, och det är lodjuret, och ingen skulle nog drömma om att försöka hålla ett lo som sällskapsdjur? Katterna betraktas av många som ett halvvilt djur, fastän katten varit tam i tiotusentals år. Katten är inte det minsta vild av sig, och har inte behov av att behandlas som ett sådant djur heller. Men tyvärr har vi i katten vårt enskilt största djurskyddsproblem – över hundratusen fina huskatter lever i stor nöd i hemlöshet i vårt land. Och det beror på kattägarnas bristande katthållning från början.

Visst är det svårt att neka den katt som fått gå fri ute, att få gå ut på sin dagliga promenad. Men vad är det katten behöver egentligen? Den behöver inte alla grannarnas tomter och altaner och parkeringsplatser som sitt revir. Den klarar sig alldeles utmärkt med din tomt. Så om du köper en rulle rådjursnät, viltstängsel, på t e x Granngården, Blomsterlandet mm och nätar in din tomt så tar du ditt ansvar som kattägare. Självklart ska din katt också vara kastrerad och ordentligt id-märkt med chip eller tatuering också. Halsband är ingen id-märkning, det åker av eller så riskerar katten att fastna i halsbandet ute och kan skada sig illa. Dina grannar kommer att uppskatta dig och din katt om du håller uppsikt över den, och de kommer nog hjälpa dig också om katten skulle rymma och hålla utkik över den. Din katt slipper också slagsmål om reviret med andra katter och du som ägare slipper dyra veterinärkostnader för din och kanske den andre katten.

Bor du i hyreslägenhet och saknar egen tomt? Ja, då bor du inte lämpligt att ha katten lös ute. Allt fler hyresbolag förbjuder numera de boende att ha sin katt lös ute, just för att förhindra alla problem lösgående katter förorsakar andra boenden. Ibland glömmer man som kattägare bort att det finns många barnfamiljer som kämpar med astma och allergi, eller som inte vill ha kattens parasiter och avföring i sandlådorna där deras barn leker dagligen. Andra vill inte ha sina bilar förstörda av vassa kattklor eller nedkissade altan och balkonger. Sånt som kattens ägare ofta inte har en aning om. Den här utemiljön i tätbebyggelse har inte så mycket att erbjuda katterna heller. Det ger dem inte den stimulans de behöver.

Så vad behöver då katten för att må bra? Är svaret alltid att ”gå lös ute”? Nej. Idag har vi kunskap om vad katten behöver och hur vi som ägare ska inreda vårt hem och hur vi ska aktivera våra katter. Det var annat på 1960-70 talet när vi inte visste bättre. Men idag finns duktiga kattetologer och kattbeteendevetare som skriver böcker, håller föreläsningar på youtube, i tv-program, hemsidor mm. Kunskapen finns där ute för den kattägare som vill uppdatera sig och bli en kattägare  anno 2014.

För att punkta upp det viktigaste jag tagit upp i denna artikel:

* Blir du drabbad av att din katt försvinner eller kommer hem svårt skadad, så ska du meddela polisen.

* Din katt ska vara kastrerad innan den får gå lös ute.

* Din katt ska vara ordentligt id-märkt med chip i nacken eller tatuering i örat innan du släpper ut den.

* Halsband är inte en giltig hållbar id-märkning och kan bli en dödsfälla för katten

*  Har du egen tomt så näta in tomten till din katt så kan du hålla uppsikt över den.

Bor du i lägenhet så kan du näta in din balkong, altan eller näta in ett fönster till din katt.

* Du kan också lära din katt att gå ute i sele och koppel tillsammans med dig. Det går utmärkt att även träna en vuxen katt att gå i sele.

* Har du hört talas om katter som försvunnit eller skadats eller förgiftats i din stad? Ja, då ska du omedelbart ta ditt ansvar och skydda din katt och hålla den inomhus och ge den kontrollerad utevisteles i form av innätad trädgård eller koppelpromenader. Bara en cynisk kattägare fortsätter att släppa ut sina katter i ett sådant område.

* Lär känna dina grannar som också är kattägare. Hjälp varandra med att näta in trädgårdar och balkonger.

* Håll uppsikt över okastrerade och omärkta katter i ditt bostadsområde och informera de ägarna om vikten av att kastrera och id-märka katterna för att förhindra att avskyn för utekatter sprids och lockar fram de som är psykiskt störda.

Kattens värde måste höjas. Det kan bara du och jag som kattägare göra genom att ta ansvar för våra katter. 

Jag som skrivit artikeln heter Gisele och är redaktör för hemsidan www.kattstatus.se. Där finns artiklar med råd och tips till dig som kattägare. Det finns artiklar om kastrering, id-märkning, hur du nätar in din tomt, balkong, hur du ger din innekatt stimulans i form av lek och aktivering, och mycket mer! Du är välkommen att maila mig om du har frågor.

Gisele

www.kattstatus.se

 

 

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se