Läs också artikeln:

 Katter som bajsar eller kissar utanför lådan

 

 

                         Sköta kattlådan

         Ge din katt en optimal kattoalett

 

Katter är fantastiska som sällskapsdjur. En fördel med katter är att de av instinkt vill kunna gräva en grop i finkornigt material och sedan täcka över sin avföring och urin. De är också väldigt renliga av instinkt och vill inte förorena sitt hem. Ger vi katten en bra kattlådesituation så är katten ett väldigt bekvämt sällskapsdjur att ha. Du slipper kliva upp tidigt regniga morgnar för att rasta din katt. Den går själv på sin toa inne medan du ligger kvar i sängen och sover ut.

            

             Foto: Gisele.

 

En optimal toalett för katten

Alla katter ska ha kattlåda inomhus. Även den katt som du har som utekatt ska ha möjlighet att gå på toaletten inne. Om katten blir sjuk eller skadas och är tvungen att hållas inomhus så bör den ju vara van vid en kattlåda. Kattlådan är också viktig för att hålla koll på sin katts hälsa. Där ser du på urinklumparna om de förändras i storlek eller antal, på avföringen om den är lös eller hård eller inte kommer alls. Det är viktiga tecken man inte bör missa.

Kattådan bör vara en rejäl låda väl fylld med finkorning lerbaserad oparfymerad klumpbildande kattsand, som du rensar från klumpar 2-3 gånger om dagen.

Det optimala är att är att ge katten två lådor för att täcka upp behovet för de katter som vill kissa i en låda och bajsa ien annan låda.

För varje katt som tillkommer i hemmet bör du skaffa en till kattlåda. Har du två katter så är således det optimala att ha tre kattlådor.

Plastback som kattlåda

En bra kattlåda är så pass rymlig att den rymmer stor mängd kattsand, gärna 15 kg kattsand i varje låda, så att katten har mycket grävmaterial och kan täcka över sin avföring och inte störs av tidigare klumpar. Den ska vara så stor att katten kan röra sig, vända sig om och sträcka ut sig när de gräver. En plastback med måtten 57X39X28 cm upphyller de behoven. Lådan Samla på Ikea är bra, och samma storlek finns även på ÖOB, Rusta, Plantagen, Ica Maxi, Jysk mfl. Plastbackar är mycket billigare än de låga mindre lådorna man köper i djuraffär.

          

           Foto: Gisele.

 

Det finns större lådor som också fungerar utmärkt, en del köper billiga murbrukslådor på t ex Biltema till sina katter.

Kattsand

Kattsand som katter föredrar bör vara finkorning, klumpbildande och parfymfri. Det finns många sandsorter som håller hög kvalitet och man får prova sig fram till den sand som man själv och katten trivs med.

                                                   

                      Foto: Gisele.                  

Jag föredrar kattsanden Extreme Classic. Andra trivs bäst med Ever clean, Tidy cats mfl. Det finns en sandsort i mataffären som heter Pussi compact som många tycker håller god kvalitet trots att den säljs i mataffär. Om du som läser artikeln och har en katt som går utanför lådan så är mitt råd att du köper kattsanden Extreme classic till din katt. Den sanden uppfyller de behov en katt har.

Extreme classic finns i alla djuraffärer och på nätet kan du få fatt i den till billigare pris. Du kan också få den hemkörd då.

Jag fyller varje kattlåda med 15 kg kattsand, det blir ett djup på ca 15 cm för katterna att gräva i, och lådorna håller sig fräscha länge.

 

                  

                  Foto: Gisele.

 

Försäljningsställen (obs förslag, googla gärna själv och jämför priser):

www.zooplus.dk

www.hemfoder.se

www.animal.se

www.petworld.se

 

Rensa lådan

Rensa din kattlåda från klumpar 2-3 gånger om dagen och släng sedan klumparna i en försluten sophink eller i sopnedkastet så att doften inte finns kvar i närheten av kattlådan. Jag använder hundbajspåsar och lägger klumparna i dem och sedan i en sophink med lock. Den tömmer jag varje dag i soporna. Ordna bra rutiner så att det inte blir jobbigt för dig att sköta kattlådan, det är viktigt för katten att det fungerar varje dag.

Torka insidorna av lådan

Det fastnar sand och urin- och avföringsrester på insidan av lådan. Ha gärna hushållspapper och en sprayflaska färdig med rengöringsmedel (utan stark doft) och vatten vid sidan av lådan. Då kan du lätt torka av sidorna av lådan när du plockar klumpar. Katten tycker inte om att få smuts i pälsen när den stryker mot lådan så du hjälper katten att hålla lådan och sig själv fräsch om du torkar sidorna. Det ser trevligare ut också.

               

                Foto: Gisele.

Flera katter

Har du två katter så är det optimala att ha en låda per katt plus en extra låda. Ju fler katter desto högre tryck på lådan. Har du en eller flera katter som går utanför lådan så blir det föreslagna lådantalet en regel. Det är också viktigt att katterna alltid har en ledig låda att gå på, i en del kattgrupper kan en katt med högre rang bevaka lådorna och hindra de andra katterna från att gå när de är nödiga. Har du då flera lådor utplacerade förhindrar du att det uppstår en sån situation.

               

                 Foto: Gisele.

Placering

Placera lådan så att den är lättillgänglig för katten att gå på. Låt den också stå på ett ställe där katten kan känna lugn och ro. Är katten rädd för tvättmaskinen kanske du inte ska ha lådan i tvättstugan t ex. Lådan får inte heller stå för långt borta, en del ställer den enda kattlådan i källaren så att katten får långt att gå när den behöver göra sina behov, och det är inte optimalt. Har du en stor välfylld kattlåda som sköts som den ska så kan du ha den i vilket rum som helst i huset, den kommer inte att störa familj eller besökare. Den gamla typen av kattlådor med låg kant och endast några centimeter kattsand luktar snabbt väldigt illa och dem vill ingen vara i närheten av, särskilt inte katten själv som ju är väldigt renlig av sig.

Skura lådan

När det är dags att rengöra hela kattlådan tömmer du ut sanden och ställer lådan i duschen eller badkaret där du kan skura den med en diskborste eller svintosvamp. Använd hett vatten och diskmedel eller ett rengöringsmedel som inte doftar starkt. Om du vill kan du efteråt desinficera kattlåda och kattspaden, men det är inte nödvändigt.

Byt sand helt och hållet efter ca 3-4 månader och skura lådan varje gång. Byt även kattlåda när du ser att plasten har fått rejält med rispor. Det samlas lätt bakterier i de risporna.

Har någon av katterna haft lös mage eller diarré eller parasiter, så behöver du byta kattsand oftare.

               

              Foto: Gisele.

Kattsand som sprätts ut från lådan

Många irriterar sig på mängden kattsand som katten sprätter ur lådan över golvet när den krafsar och hoppar ur lådan. Dammsugning kommer man inte undan som kattägare, men det finns en hel del strategier för att minska mängden sand som hamnar utanför. Om man använder en plastback med höga kanter så minskar mängden sand som hamnar utanför betydligt. Man kan också ställa lådorna på en tjock matta som fångar upp sanden och sedan blir det lättare att dammsuga upp den. Det finns också lister i plast man kan sätta runt lådorna eller vid dörröppningen för att hindra att sanden dras ut i övriga rum.

Lära katten att gå på toaletten

Enligt lag är man skyldig att tillhandahålla kattlåda till sin katt. Har man inga lådor bryter man mot de föreskrifterna. Det är inte heller kattens natur att gå på människans toalett, utan ett påhitt som startades av en hollywoodfilm och som nu blivit en affärsidé av företaget som säljer hjälpmedel för att träna katten att gå på toalett. Gör inte det mot din katt. Vill du lära din katt olika tricks, börja med klickerträning för katter istället.

Gisele

www.kattstatus.se    

 

                                                          UPP

 

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se