Grundläggande kattgenetik

 

       

Midna, Selkirk Rex. Svart. Foto: Görel Hellman.

 

För den som bara är ute efter en sällskapskatt kan genetik verka vara onödig kunskap, och för det mesta behöver man inte veta något om genetik. Men ibland ser man annonser om till exempel korthåriga maine coon som påstås ha renrasiga föräldrar. Alltså att två långhåriga katter skulle ha fått korthåriga ungar. På samma sätt hör man ibland om att två korthåriga katter fått långhåriga ungar. Det första exemplet med korthåriga maine coons är omöjligt. Det andra exemplet med långhåriga ungar efter korthåriga föräldrar är däremot fullt möjligt. Alltså kan grundläggande kunskaper i genetik hjälpa när man ska sålla bort annonser som rakt ut ljuger.

Varför är då korthåriga maine coon omöjliga men inte långhåriga ungar efter korthåriga föräldrar? Först och främst måste vi reda ut vad dominanta och recessiva anlag är. Anlag kommer i par och ett dominant anlag slår alltid ut ett recessivt. Det recessiva anlaget finns däremot kvar och katten kan föra det vidare. För att ett recessivt anlag ska visa sig måste det finnas i dubbel uppsättning, annars slås det ut av det dominanta anlaget. Exempel på recessiva anlag är till exempel:

  • Långhår

  • Maskning

  • Dilution (blekning, gör rött till creme och svart till blå)

  • Solid (omönstrad)

  • Vissa rexanlag (lockig päls)

Dessa anlag måste alltså finnas i dubbel uppsättning för att visa sig. Om du parar två långhåriga katter bär då ingen av föräldrarna på korthår, för i så fall skulle den föräldern vara korthårig. Alltså kan en korthårig maine coon aldrig födas. Däremot kan två korthåriga katter få långhåriga ungar för de kan bära på långhårsanlaget. Det samma gäller maskning, dilution osv.

                       

Huskatten Merlin. Svart Harlekin (vitfläck). Foto: Jorunn Hellman 

Sen kan vi gå vidare till färg. Katter har i grunden två färger; svart och röd. Färgen sitter på X-kromosomen, vilken honor har två av och hanar bara har en av, precis som hos människor. Det är därför i princip bara honor kan vara sköldpaddsfärgade. En sköldpaddsfärgad katt har ett svart anlag på ena X-kromosomen och ett rött anlag på den andra. Eftersom hanar bara har en X-kromosom kan de bara ha en färg åt gången.

              

 Riga, Brittiskt korthår, blåsköldpaddsfärgad. Foto: Jorunn Hellman.

                              

                 

Lillan, huskatt. Svartsköldpaddsagouti med vitt. Foto: Lars Eklund.

Vitt då? Vitt är egentligen ingen färg, det är ett anlag som täcker kattens grundfärg (t.ex. svart) med vitt. En helvit katt bär alltså på någon färg under det vita. När katten har färg (som syns) och vitt kallas det vitfläck. Både vitt och vitfläck är dominant, så bär katten på anlaget kommer den ha vitt. Vitfläck delas in i tre grader: Bicolor (25-50% vitt), harlekin (50-75% vitt) och van (75-90% vitt). En katt som har mindre än 25% vitt heter helt enkelt ”med vitt”, t.ex. svart med vitt. Över 90% vitt räknas som helvit.

Sen har vi såklart mönster… Det finns fyra mönster; tabby/tigré, spotted, tickat och shell/shaded. Mönster är dominant, Katter som är mönstrade kan alltså bära på solitt och därmed få solida ungar. Sen är olika mönster dominanta över varandra. Tabby och tigré är samma anlag men tigré är dominant över tabby. Har katten sedan spotted-genen bryts ränderna upp till prickar. Spotted är alltså dominant över tabby/tigré. Tickat är ett annat, ganska ovanligt, mönster, som nog mest är känt från kattraserna abessinier och somali. Även solida katter, främst röda och creme, kan se mönstrade ut även om de egentligen är solida. Det kallas spökmönster. Den röda färgen (creme är diluterad röd) täcker mönster sämre än svart/blå. Alla katter har ett grundmönster men för att det faktiskt ska synas måste de ha agoutigenen. Agouti är samma sak som mönstrat. På röda och creme katter kan det ibland vara svårt att avgöra om katten är solid eller mönstrad, men det finns vissa knep. Bland annat har en mönstrad katt ”glasögon” och ljus, nästan vit, haka. Men även erfarna personer kan ibland ta fel på mönster och spökmönster hos röda och creme katter…

          

Brittiskt korthårs katterna Sigge, agouti,  och Doris, solid. Foto: Karolina Hansen.

Shell/shaded är en typ av mönster men räknas inte alltid till de vanliga mönstren. Det styrs förutom av agoutianlaget utav ett anlag som heter vidbandsanlag. När katten är shell/shaded så är bara det yttersta på hårstrået färgat. Shell/shaded syns inte om inte katten har agoutianlag, men exakt hur det här mönstret funkar är faktiskt inte helt utrett än.

            

Manda, Brittiskt korthår. Cremespotted. Foto: Jorunn Hellman.

Det finns även några fler färger och anlag, men de tänker jag inte gå in på här. De färgerna är till exempel lila, choklad, kanel och fawn. När det gäller maskning finns det även där lite mer detaljer man kan gå in på, bland annat att det finns tre olika typer av maskning; siames, tonkanes och burma. Men det är överkurs och inget som egentligen hör till de absoluta grunderna. Den som är intresserad kan fördjupa sig ytterligare i kattgenetik genom böcker, kurser och liknande.

            

            

 Ghirahim, La perm. Bruntonkanesmaskad. Foto Görel Hellman.

 

Jorunn Hellman

www.kattstatus.se                                                                    UPP
 

  

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se