Bygga enkel utfodringslåda

 

Tycker du som jag att HOL-utfodringslådorna som beskrivs i min          första artikel är för klumpiga och otympliga? Kanske för fyrkantiga för våra kattvänner med yviga svansar? Här kommer en beskrivning på en ny variant med plastback som bas.

           

Jag har använt en plastback från Rusta. De finns i flera olika storlekar, så det är enkelt att anpassa efter katten som ska använda den. Minimumkravet är dock såklart att chipluckan eller den lucka man tänkt använda ryms på kortsidan. Anledningen till att jag använde mig av just Rustas plastback var att den hade en helt slät kortsida, till skillnad från IKEAs och många andra tillverkares plastbackar som ofta har en inåtbuktning på kortsidan. Inåtbuktningen gör att kattluckan inte går att montera ordentligt.

           

Jag började med att mäta kattluckans (i mitt fall en chiplucka) tunneldel. När jag antecknat måtten, mätte jag plastbacken. För att ta reda på var chipluckan skulle placeras för att sitta centrerat på lådan, använde jag mig av följande enkla ekvationer.

1.     Plastbackens bredd minus tunneldelens bredd

2.     Resultatet från ekvation 1. delat med två.

På så sätt fick jag fram ett mått som talade om för mig hur långt in på vardera sida av plastbacken som luckan ska sitta för att vara centrerad.

Vad beträffar höjden så utgick jag ifrån mina katters mankhöjd. Jag placerade luckan så högt eller lågt jag tyckte kändes passande för den berörda katten, för att den varken ska behöva huka sig eller sträcka på sig för att ta sig in i lådan.

Därefter ritade jag upp en fyrkant på plastbacken, med hjälp av de mått jag hittills tagit. Sedan var det dags att göra själva hålet som chipluckan skulle monteras i. Jag visste inte vilket verktyg som bäst lämpade sig för materialet. Jag provade att sticka det första hålet med en sax, men det avråder jag starkt från att göra då det resulterade i att materialet sprack upp även utanför min markerade fyrkant. Andra gången var jag försiktigare och gjorde det första hålet med en mattkniv, vilket fungerade bättre, men materialet är väldigt sprickbenäget!

När jag väl fått ett första hål, använde jag en sax för att klippa ut min fyrkant. Om man köper plastbackar i starkare material kan jag tänka mig att man behöver använda borrmaskin och såg istället, men där har jag ingen erfarenhet än så länge. När jag klippt ut min fyrkant var det dags att montera chipluckan, vilket gjordes enligt medföljande instruktioner.

Den sista utmaningen blev att göra lufthål i lådorna, ett mycket viktigt steg som man absolut inte får glömma bort! Eftersom jag fått erfara hur vekt och sprickbenäget materialet var, vågade jag inte borra lufthåll, vilket var min inledande tanke. Jag funderade och funderade, och hade nästan gett upp, när jag fick idén att såga av alla fyra hörn på plastlådans lock. Sagt och gjort, det fungerade relativt bra även om materialet sprack lite, vilket täcktes över noga med silvertejp så att inte några nyfikna kattassar skulle skada sig. När jag skulle såga lock nr. 2 fick min sambo idén att tejpa sågområdet med silvertejp innan jag sågade, så att tejpen skulle hålla ihop materialet och förhindra sprickor. Det fungerade bättre och materialet sprack nästan inte alls.

Lycka till!

Frida Hassel Borowski                                                            UPP

www.kattstatus.se                                                      

 

Kattstatus © 2014

www.kattstatus.se