Kattsäkra ditt hem

 

 

Katter är nyfikna och busiga djur och kan lätt råka ut för olyckor i hemmet om man inte kattsäkrat ordentligt. Det kan vara bra att kattsäkra redan innan du får hem din kattunge, eller  när du är kattvakt eller får besök av vänner med katt. Här har jag sammanställt några goda råd om hur du kan kattsäkra ditt hem.

                     

Prydnadssaker

Katter tycker om att hoppa och klättra och man kan inte räkna med att prydnadssaker i bokhylla eller fönsterbräda ska vara säkra för en nyfiken katt. Sköra prydnadssaker som går sönder när de faller i golvet bör man ställa in i glasskåp och dylikt. Likaså foton, minnessaker mm som har stort känslomässigt värde. Katter har ett behov av att utforska  och är nyfikna och under deras upptäcktsfärder i hemmet kan saker lätt gå sönder, och det är inget katten gör med avsikt eller för att vara elak.

Blomkrukor och växter

Blomkrukor brukar vara lockande för en del katter att gräva i. Man kan på ett enkelt sätt skydda växterna  genom att klippa till en papptallrik och täcka över jorden på krukan. Andra tips är att fylla översta lagret med lecakulor (fast det kan också locka en del katter till lek, de rullar ju så bra). Man kan täppa över jorden med vanligt papper också.

            

Här har jag satt en papptallrik över jorden.

Lampor i fönstret

Lampor, krukor och adventsstakar kan man tejpa fast, alternativ vira sladden runt fönsterbrädan, eller fästa med dubbelhäftande tejp, så ramlar de inte i golvet och går sönder om katten knuffar till dem. Man brukar säga att dubbelhäftande tejp är kattägarens bästa vän.

           

Här är lampsladden virad två varv runt fönsterbrädan så att den inte faller rakt ner i golvet och går sönder om katten går förbi och välter den.

           

Likadant har jag gjort med adventsljusstaken nedan, plus att jag tejpat fast den med bred tejp.

           

Det är klokt att låta katten få utsiktsplatser på fönsterbrädan i varje rum, då förhindrar man att den river ner saker när den vill spana ut. Här sitter kattflickan Tussie på en av sina platser i fönstret och spanar ut över sitt revir i rastgården. 

Persiennsnören bör man fästa upp, de kan bli en frestande och farlig leksak för en katt, i värsta fall kan den strypas om den snor in sig i den. Det gäller alla snören och gummiband i hemmet. Leksaker med snören bör man lägga undan när man lekt färdigt med katten.

Kattens tunga består av piggar som lutar sig inåt. Det innebär att när katten börjat äta på en tråd så finns bara en väg, och det är att svälja ännu mer tråd. Likadant med nålar. Så det kan gå riktigt illa.

Farliga leksaker och andra föremål

Den vanligaste operationsorsaken bland katt är att den fått i sig ett främmande föremål som orsakat stopp eller skada på tarmen, eller att de sätter i halsen. Symtomen är att katten slutar äta och dricka och gå på lådan. För att undvika att katten får i sig farliga saker, så får man hålla koll hemma. Öronproppar hör till sådana föremål, nål och tråd, leksaksmöss brukar ha nospiggar och ögonpigg och svans som katten kan äta upp, plasttoppen på vippor, julgransglitter, julgranskulor som går sönder, små barnleksaksdelar mm, påskpynt mm. Gem, cellofanbitar från godis, hårsnoddar, aluminium, tandtråd mm.

Spisplattor farliga

Heta spisplattor kan innebära att en nyfiken katt som hoppar upp i fel ögonblick, bränner sig illa på trampdynorna. Det kan vara en god idé att göra spis och diskbänk till en plats där katten inte får vara. När man lagat mat kan man ställa en kastrull med kallt vatten på den fortfarande varma plattan när man är färdig.

Varma strykjärn får man komma ihåg att inte lämna obevakade när man har katt.

Elsladdar

Många kattungar går igenom en period när de gärna biter på sladdar i hemmet, det är ofta plastsmaken som lockar (en del katter gillar plast). För att undvika skador på både utrustning och katt i hemmet kan man försöka förhindra åtkomligheten. Bakom datorn kan man sätta en skiva av wellpapp. Det finns sladdgömmare för sladdar så att de inte ligger synliga. Man kan också gömma sladdar under mattor och möbler där det behövs. Mobilladdare kan man förvara i låda, och ladda telefonen i lådan under tiden.  En del katter som ändå kommer åt sladdar, kan man avvänja genom att smeta in sladdarna i något som smakar illa, t ex tabasco.

                   

Bild på en sorts sladdgömmare.

Julpynt och påskpynt

Mycket av det pynt vi använder vid högtider är farliga för katter. Julblomman är en växt som hör till de som är giftiga och bör undvikas i hem med katt. Likaså är julgranskulor av plast något som kan bli farligt om katten lyckas hoppa upp efter dem och de krossas till små bitar. Julgransglitter är också farligt för tarmarna. Dekorativa vaser med björkris med vajande fjädrar och små hängen brukar sällan få stå kvar på sin plats för en nyfiken lekfull katt.

Dörrstopp till toaletten

Många väljer att ha kattlådan inne i badrummet, och det är lätt hänt att någon i familjen eller besökare stänger igen badrumsdörren så att katten inte kommer in när den är nödig. Då kan man ha en dörrstopp som påminnelse.  När man har kattungar eller flera vuxna katter så bör man ha flera kattlådor runt om i hemmet så att det alltid finns nära till lådan, och alltid någon som är ledig.

Håll toalettlocket stängt

En nyfiken kattunge eller vuxen katt för den delen, kan om den har otur trilla ned i toaletten. En kattunge riskerar att inte kunna ta sig upp för egen hand. Därför är det klokt att träna in vanan att alltid ha toalocket stängt, och gärna lägga ett lock eller en bricka ovanpå som katten inte kan putta undan utan att det skramlar, och du hör det.

Många av de rengöringsmedel vi använder i hemmet är giftiga för katter.  Förvara alla rengöringsvätskor och sådana medel utom räckhåll för katten. När du torkar golven hemma, stäng in katterna i ett rum tills golven är torra. Man brukar säga att det som är farligt för barn, är också farligt för katter.

Mediciner i hemmet

Regeln är att aldrig ge katter medicin som inte är utskriven av veterinär. Våra vanligaste läkemedel som t ex Alvedon är dödligt för katter. Alvedon (paracetamol) förhindrar kattens blod att transportera syre. Magnecyl (acetylsalicylsyra) kan ge svåra blödningar i mage och tarm, och orsaka lever och njurskador. Förvara alla mediciner oåtkomliga för katten.

Plastpåsar

Låt inte plastpåsar ligga framme pga av kvävningsrisken. Även handtagen på plastpåsar och pappkassar innebär en kvävningsrisk. Många katter tycker att det är roligt att leka med en pappkasse, och man kan då klippa bort handtagen innan.

          

Katten Emil inne i en pappåse utan handtag.

Giftig mat

En god regel är att bara ge katten kattmat och rått kött, eller kattgodis avsett för katter.

Choklad är giftigt för katter, det innehåller något som heter Teobromin. Det kan orsaka kräkningar, krampanfall och hjärtstopp hos katten.

Lök, vitlök, Russin och vindruvor innehåller ett gift som kan skada njurarna.

Svamp innehåller också ett gift som kan skada kattens njurar.

Räkor och tonfisk har för hög halt magnesium som är skadligt för njurarna.

Rå fisk – kan leda till tiaminbrist och bör inte alls ges till katten.

Mjölkprodukter – många katter tål inte laktos, men man kan då ge laktosfria produkter om man absolut måste ge dem sånt.

Ge aldrig katten tillagade ben (av t ex grillad kyckling. Benen kan splittras och ge skador på tarm. Råa ben är dock alltid rätt att ge, det är väldigt bra för kattens tänder att gnaga på.

Hundmat kan inte ges till katter, då får katter vitamin och näringsbrist då hundmaten och kattmaten har olika sammansättning. 

Giftiga växter

Många snittblommor och växter är giftiga för katter. Här finns en länk till information över dessa där du kan kolla upp de växter du har hemma.

www.aspca.org/pet-care/poison-control/

www.giftinformation.se/

Kontrollera garderoben när du går hemifrån

Kattungar har en benägenhet att krypa in i olika vrår och skrymslen och kan därför lätt bli instängda. Det kan därför vara en god vana att kontrollera var katterna är när man lämnar hemmet på morgonen, så att de inte får tillbringa dagen i en byrålåda eller i en garderob utan mat eller vatten eller tillgång till låda. Det är också klokt att täppa till hål under köksskåp mm där en liten katt kan krypa in och fastna.

Kliv inte på katten

Träna på att gå med mjuka steg hemma. Ha för vana att alltid kontrollera  var du sätter ner fötterna när du kliver upp från sängen eller soffa, så att du inte kliver på katten. Katter dras till värme, så de brukar vilja lägga sig där vi precis suttit, så det är lätt att råka sätta sig på katten om man bara rest sig snabbt för att hämta något. Många katter tycker också om att krypa in under överkastet så det är lätt att man klämmer dem om man hoppar eller slänger sig i sängen.

Gisele

                                                                                                      UPP

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se