Sy egna kattmyntamöss

 

Dessa kattmyntaleksaker har fått namnet barbapapamöss efter sitt utseende. De är enkla att göra, och något som man kan göra tillsammans med sina barn, och de är populära att ge bort som present till vänner med katt. De är också uppskattad present att ge till det katthem man stödjer, många av de katter som haft ett svårt liv hittar tillbaka till sin leklust tack vare mössens effekt.

 

        

 

Färdigsydda barbapapamöss som fått broderade ögon. Svan saknas då katten kan svälja den och få stopp i tarmen, vilket kan bli livshotande.

    

      

 

När man syr dessa leksaker så fungerar vanlig fleece bra, det är hållbart och tåligt för kattänder. Man kan förstås använda andra starka tyger också, som tjockt bomullstyg.

 

      

 

Många köpta kattleksaker innehåller torkad kattmynta och ibland valeriana, för att göra dem mer lockande för katten. Båda växterna ger katten en tillfällig och ofarlig eufori som varar 5-15 minuter. Sedan tar det en timme eller två innan katten reagerar igen på leksaken. Kattmynta kan man köpa själv i torkad form i djuraffären eller mataffärer med bra djursortiment. Valeriana finns i tablettform och köps på hälsokostaffär eller matbutik. Tabletterna krossar du i mortel till pulver och blandar sedan med kattmyntan och lägger i leksaken ihop med vadden. 

 

      

 

Börja med att rita en mall på tjockt papper. Rita ett huvud, hals och rundad kropp ca 12 cm lång och 6 cm tjock. Klipp ur mallen och nåla sedan fast den på förklippta fleecebitar. Klipp ur två delar per mus, de ska ju läggas dubbelt och sys ihop sedan.

 

      

 

Nåla ihop delarna två och två, lägg rät sida mot rät.

 

 

       

 

Sy ihop mössen men lämna öppning på ca 3 cm vid bakdelen för att ge plats åt kattmynta, valeriana och vadden. Jag syr alltid ihop mössen med dubbel söm för att de ska hålla ordentlig.

 

      

 

Vänd alla mössen ut och in med hjälp av en penna eller sax. Kontrollera här att alla sömmar är hela, och sy om de som inte är det. 

 

 

      

 

För att göra leksakerna mer roliga lägger jag in torkad kattmynta och krossade Valerianatabletter i dem. Valerianatabletterna krossar jag i mortel först. Jag använder torkad kattmynta som jag blandar med den krossade Valerianan. Jag räknar med en halv tablett Valeriana och 1-3 teskedar torkad kattmynta till varje leksak. Använd gärna en liten sked till att fylla leksakerna.

 

      

 

Sedan är det dags att fylla mössen med vadd. Ta gärna hjälp av en penna eller sax när du gör det.

      

      

 

Sist syr man ihop leksakerna för hand. Använd gärna dubbel tråd och sy täta stygn så att de håller för lek.

 

           

 

En glad Valentine leker med sin kattmynta-valerina leksak!

 

För att hålla intresset uppe för leksakerna kan man förvara dem i plastpåse, och ge katten en eller två i taget att leka med. Ta gärna bort leksakerna när katten lekt färdig. Jag har märkt att om de ligger framme hela tiden så tappar katten intresset för dem. En del människor tycker att leksakerna luktar en del, och då kan det också av den anledningen vara praktiskt att förvara dem i plastpåse.

 

Så fort en leksak går sönder, så ska den kastas. Vadden kan ge stopp i tarmen hos katten, vilket kan vara livshotande.

 

Gisele     

www.kattstatus.se

                                                                           UPP

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se