Kontrollerad utevistelse

 

Majoriteten av Sveriges 1,6 miljoner katter bor idag i tätorter, vilket inte är någon lämplig miljö för en katt. Den är faktiskt livsfarlig, och varje dag blir svenska katter överkörda av bilar.

 

Därför är det allt fler katter som får gå ut under kontrollerade former, dvs kontrollerad utevistelse. Det innebär att kattägaren inhägnar hela eller delar av sin trädgård, bygger en rastgård, nätar in altanen eller balkongen, eller tar ut sin katt i sele och koppel.

 

               

               Huskatten Robin i sin inhägnade trädgård. Foto Sofia Karlsson

 

Vi på Kattstatus rekommenderar kontrollerad utevistelse och vill visa exempel i olika artiklar på hur dessa lösningar kan se ut. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Vi vill också hjälpa kattägare att med kunskap om kattens behov inreda sina hem för att ge katten en så stimulerande miljö som möjligt.         

 

               

               Huskatten Sigge på promenad i skogen med sina kompisar.

               Foto: Emilia Rapp.

            

Idag finns god kunskap om vad katten behöver för att trivas som innekatt med kontrollerad utevistelse. Det är viktig information även för den som är inbiten utekattsförespråkare. Ingen katt bör släppas ut fritt på egen hand förrän den är kastrerad och id-märkt och minst ett år gammal. Tills katten fyllt de kraven bör ägaren ha kunskap om vad katten behöver för att trivas inomhus.

   

 

                

                Huskatten Sigge släcker törsten tillsammans med kompisarna.

                Foto: Emilia Rapp.

            

Bästa sättet att lära en katt att vara ute och hitta hem igen, är just att gå i sele och koppel med den i ett antal veckor innan den släpps lös. De som bara öppnar ytterdörren för kattungen och hoppas att den hittar hem igen när ägaren är tillbaka från sitt arbete, brukar få erfara att den är spårlöst försvunnen. Det finns således anledning för alla slags kattägare att skaffa sig kunskap om kontrollerad utevistelse. Utekatten kan en dag bli sjuk och tvingas till konvalecens inomhus, den kan skadas så svårt att den får nedsatt syn, hörsel eller en kroppslig skada som gör att den inte förmår klara ett uteliv.

 

               

                Kattunge på grönbete. Foto: Mia Höglund.

 

Idag bor vi inte längre hela våra liv på samma ställe. På grund av utbildning, arbete och skilsmässor flyttar vi oftare. Det är inte ovanligt att flytta från lägenhet till hus, och sedan tillbaka till lägenhet igen, och det ställer krav på de kattägare som valt att ha lös utekatt. En katt som är van vid kontrollerad utevistelse och som har en stimulerande innemiljö, är en mer flexibel familjemedlem.

 

                 

                 Lyckad jakt i inhängande trädgården. Foto: Lars Eklund.    

        

Kattstatus vision är att alla katter ska kastreras, id-märkas, vaccineras och försäkras och att inga katter ska släppas lösa ute i stadsmiljö och tätbebyggelse. Vi önskar att den gamla synen på katter som ett vilt djur som klarar sig själv ska byta plats med en mer human och tidsenlig syn på katten som ett husdjur med hög status.

 

 

Gisele 

www.kattstatus.se                                                                                    

                                                                                                  UPP

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se