Välja katt
Katter är underbara husdjur och en källa till stor glädje. De kan leva i upp till 15-20 år och att vara kattägare är ett långt åtagande. Det är viktigt att tänka igenom sitt beslut innan man köper katten och att man skaffar sig den kunskap som behövs för att kunna bli en ansvarsfull kattägare.
Katt på katthem som längtar efter ett hem. Foto: Mia Borgelin.
Vad kostar en katt?
Som situationen ser ut för huskatten idag så kan man få en katt gratis, för bara några kronor eller ett par hundralappar. Ett gosedjur är dyrare än en katt. Men en gratis eller billig katt kan bli dyr för den nya ägaren. En sådan katt är sällan uppfödd på ett seriöst sätt och har sällan fått den vård och omsorg den behöver från starten.
Katthemmen brukar ta från ca 700 kr för en katt. En raskatt kan kosta allt från ca 3000 kr till 15 000 kr. Kostnaderna för raskatten speglar de utgifter uppfödaren har haft i t ex importkostnader av avelsdjur, veterinärvård, tester på avelsdjuren, mat och kattsand. Det är inte ofta raskattuppfödare går med vinst på sina kullar. Det är kostsamt att föda upp en kull kattungar på ett seriöst och korrekt sätt, och det är det man betalar för. Slår man ut summan på 15 år så blir den inte så stor.
Vilken uppfödare ska man välja?
Alla som tar en kull på sin katt är uppfödare, även om de flesta inte är medvetna om det. De personerna är oftast inte heller medvetna om att konsumentköplagen gäller vid kattköp, samma lag som gäller vid köp av en vara. Många katter lever under dåliga förhållanden i stall och på gårdar där honor och hanar går fertila och får föröka sig fritt. Ofta är den enda kontrollen uppfödaren har att avliva kattungar regelbundet för att hålla beståndet nere, eller också att skänka bort kattungar till höger och vänster.
Inga kostnader eller omsorg läggs på mammakatt eller ungar. Det finns också gruppen uppfödare som tycker att deras honkatt är så fin att hon bara måste ha kattungar, och släpper ut henne för att para sig fritt. Den här kategorin av uppfödare testar oftast inte mammakatt eller pappakatt innan parningen. Eftersom de inte har någon seriös plan med sin uppfödning annat än att producera söta kattungar kan de också brista i omsorg och vård av mammakatt och ungar. Många använder säljargument som att mammakatt eller pappakatt har raskatt i sig för att motivera ett högre pris på ungarna, ofta utan att ha kostat på sig en krona i omsorg om ungarna.
Kärlek och omsorg redan från första början. Foto Mia Borgelin.
Fråga dig själv vilken sorts kattuppfödning du vill stödja och välj därefter en uppfödare som delar dina värderingar. Kattstatus rekommenderar att du köper din huskatt från ett katthem eller privat upphittare av hittekatter om du vill ha en huskatt. Det är önskvärt att kattungen är minst 12 veckor gammal, avmaskad, dubbelvaccinerad, id-märkt och veterinärbesiktigad innan den kommer hem till dig. Om inte katthemmet veterinärbesiktigar, så kan du be dem göra det eller själv ordna det hos din egen veterinär. Ett veterinärbesiktningsintyg bör inte vara äldre än 7 dagar när katten kommer till dig.
Katt från katthem
Det är också en fördel att köpa en halvvuxen eller vuxen katt från ett katthem eller privat upphittare av hittekatter. De som arbetar med hemlösa katter lär känna dem väl och kan hjälpa dig att hitta en katt med de egenskaper som passar just dig och din familj. Dessutom finns tryggheten i att kunna vända sig till personalen med frågor och funderingar om det skulle vara något. Många kan vittna om att just en hemlös katt brukar bli väldigt tillgivna och kärleksfulla familjekatter, de är så tacksamma över att få ett hem och kärlek.
En go kisse på katthemmet. Foto: Mia Borgelin.
Katt från raskattuppfödare
Vill du ha en raskatt vänder du dig till de uppfödare som finns. Det finns olika kattklubbar/rasringar där du kan hitta just den uppfödare som passar dig, och de brukar också välkomna besök i hemmet om du vill lära känna en ras. Läs gärna på om den ras du är intresserad av och ta reda på vilka hälsotester som utförs inom den rasen. I kontakten med den uppfödare du valt kan det vara en god idé att ange om du vill köpa en katt till sällskap eller avel.
Köper du en raskatt så får du en kattunge:
- som är minst 12 veckor gammal
- avmaskad om test visat parasiter
- dubbelvaccinerad mot kattpest och kattsnuva
- id-märkt med chip i nacken
- veterinärbesiktigad med ett intyg som är max 7 dagar gammalt
- Du får även med ett bevis för att katten är registerad. Inom FIFe-anslutna förbund (Sverak) samt inom Wcf är detta en pappersstamtavla medan inom exempelvis TICA får man ett registeringsbevis. Båda är bevis på att kattungen är raskatt, det är bara olika regler i de olka internationella kattförbunden.
Raskattuppfödare är måna om mammakatt och pappakatt och att avkommorna ska vara friska och sunda exemplar av sin ras. De flesta är noga med den sociala träningen av kattungarna, de säljs ofta vana vid barn, hundar, bilåkning, bad, kloklippning mm, allt för att de ska bli bra familjemedlemmar. Raskattuppfödaren finns också till hands med råd och stöd till sina kattungeköpare, vilket är en trygghet. Det går också att hitta halvvuxna eller vuxna omplaceringskatter bland raskatterna, och fördelen med dessa är detsamma som de vuxna katthemskatterna, att man då känner kattens personlighet och behov väl.
Är du en bra husse tro? Foto: Mia Borgelin..
Läs gärna dessa artiklar som handlar om hur du ska kunna känna igen de oseriösa uppfödarna:
Varning för bedragare bakom kattannonser
Back yard breeding
Gisele
www.kattstatus.se UPP
|