Förberedelser innan ni får hem er katt 

 

 

Som blivande kattägare finns det en del ni bör tänka på för att göra den första tiden med eran nya familjemedlem så rolig och enkel som möjlig. Att skaffa en katt från en bra och seriös uppfödare eller katthem är en bra början.


 

                     

                      Foto: Inkan8

 

När ni bestämt er
När ni väl bestämt er och väntar på att få hem eran katt finns det en del ni kan göra för att förbereda er och hemmet för kattens ankomst. Av uppfödaren/katthemmet kan ni få information om vad katten är van vid, detta är bra att utgå ifrån. Börja med att försäkra er katt redan innan ni får hem den då det tar ett par veckor innan försäkringen börjar gälla. En transportbur stor nog för en vuxen katt att vända sig i och ligga bekvämt är också bra att ordna. Lämna gärna en filt eller liknande hos uppfödaren några dagar innan ni hämtar hem er nya familjemedlem, den är bra bädda transportburen med när ni åker hem. Väl hemma sen blir filten en bra liggplats, speciellt de första dagarna då den luktar tryggt och välbekant.

 

                           

           Foto: Gisele         

Klös, aktivering och sovplatser
Att katter har behov av att aktivera sig är viktigt att ta hänsyn till. Speciellt viktigt blir det att göra hemmet kattvänligt och roligt när man har innekatt. Ett klösträd från golv till tak ger katten möjlighet att klättra och hålla klorna i trim genom att kloa och är en utmärkt lekplats för en busig katt. Kattbäddar är ingen nödvändighet men de flesta katter uppskattar att ha mysiga liggplatser. Det kan lika gärna vara en mysig filt, en fårskinnsfäll eller ert täcke som en inköpt kattsäng så lägg pengar på det om ni vill, det är inget måste. Leksaker av olika slag är också bra, det ger katten möjlighet att leka och är oftast väldigt uppskattat. Har man ”bara” en katt blir det ännu viktigare med leksaker och bus för att ge katten utlopp för energi då den inte har en annan katt att leka med.
Tips: en hemmagjord, virkad mus med lite kattmynta i kan göra vilken katt som helst glad!

 

         

          Foto: Mia Höglund

Kattlådor
Katter brukar vara väldigt noga med renlighet och kattlådan och dess innehåll är därför en viktig del av förberedelserna. Grundregeln är en låda per katt och sen en extra låda, så minst två kattlådor bör införskaffas om det är en katt ni väntar på. Minst en av dessa lådor bör vara öppen, alltså utan huv, då många katter tycker illa om att gå in i en stängd, trång låda. Angående material i kattlådorna bör man ha samma material som katten är van vid sen innan i minst en av dessa lådor. Då småkornig sand är det som många katter föredrar är det bra att ha det i den andra lådan även om detta inte är något katten haft innan. Ni märker nog rätt snabbt vad katten föredrar. Använder ni sand i lådorna är det bra om de är djupa då ett tjock lager sand håller sig fräschare längre och är mer inbjudande att gräva i. Är det en kattunge som ska flytta in är det bra att tänka på att ha lådor utplacerade så det alltid finns en låda nära till hands, för precis som små barn är kattungar impulsiva och kan lätt komma på att de behöver gå på låda i sista minuten. Tips: kattlådan behöver inte inhandlas i djuraffär utan en lagom stor, stabil och djup låda i slät plast från t.ex ikea eller större mataffär fungerar minst lika bra.

 

          

           Foto: Gisele

Skålar och kattmat
Skålar i metall eller keramik är att föredra framför de i plast som lätt får repor där bakterier kan fastna. Varje katt bör ha en egen matskål så det inte uppstår bråk runt maten. Att ha dubbel uppsättning matskålar gör det enkelt att rengöra en skål när det behövs. Flera uppsättningar skålar är extra viktigt om katten får blötmat eftersom matskålen då bör rengöras dagligen. Det är också viktigt att inte ge torrfoder och blötmat i samma skål, torrfodret blir då snabbt dåligt.

 

          

           Foto: Gisele

 

Vattenskål eller -fontän med rent vatten bör alltid finnas tillgängligt. Placera gärna vattnet minst några meter ifrån maten, gärna i flera rum, det får katten att dricka oftare. Detta är speciellt viktigt om man ger torrfoder (som i sig innehåller väldigt lite vatten jämfört med blötmat) då katten annars lider risk för att bli uttorkad. Oavsett vad för mat du tänkt ge katten är det viktigt att du börjar ge den mat katten är van vid. Efter ett par månader, när katten gjort sig hemmastadd, kan ni sakta introducera nytt foder om ni vill byta. Tips: mer information om foder hittar du i artikelbanken här på kattstatus.se!

 

         

          Använd gärna en stora skålar till vattnet. Foto: Gisele

Första dagarna
När ni fått hem er katt så kan den tycka det är lite läskigt till en början, det är helt normalt. Ställ ner transportburen i ett lugnt rum, öppna luckan och sätt er en bit ifrån så katten kan gå ut när den själv vill. Låt katten utforska ett rum i taget och inbjud gärna till gos och bus men låt katten själv styra. Är ni många i familjen kan det vara bra om inte alla hälsar direkt, vänta tills den känner sig trygg och tar kontakt själv. Katter är oftast väldigt sociala, speciellt som små, så en rolig leksak eller något gott godis brukar bryta isen.

 

        

         Foto: Mia Höglund.


Första-hjälpen låda
Även om vi alla hoppas att våra katter ska hålla sig friska är det bra att ha en första-hjälpen låda nära till hands om något händer. Den bör innehålla djurtermometer, blodstopp, sårrengöring, klosax och nummer till veterinär med jouröppet nätter och helger. På många apotek finns en djuravdelning där man kan hitta det mesta man behöver, däribland ett häfte om katter och deras hälsa.

Hantering
Att kunna hantera sin katt är viktigt. Det är lättast att vänja en ung katt vid detta, det är därför bra att börja tidigt. Men låt katten få tid att lära känna er och bli trygg innan ni tränar på detta. I vardagen förenklar det mycket om er katt är van vid kloklippning då en katts klor behöver klippas ungefär varannan vecka . Om ni har en långhårig katt kan man behöva borsta den flera gånger i veckan. Och om katten blir sjuk och behöver medicin eller liknande förenklar det mycket om man tränar på att t.ex titta i öron och känna lite överallt. Bästa tillfället att träna är när katten är trött och avslappnad. Sätt dig nära katten, mys lite och klappa katten över hela kroppen. Samtidigt som du klappar passar du på att ta på tassarna, kika i öronen, peta lite på tänderna.

 

        

         Foto: Mia Höglund

Och det viktigaste av allt: grattis till er nya familjemedlem och lycka till!

 

 

Rebecca Dahlin

 

                                                                                                      UPP


Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se