Sköta kattens tänder

 

Precis som vi människor så behöver även katterna vårda sina tänder. Då de flesta av de mer lättillgängliga kattmaten innehåller spannmål kan det vara bra att ha koll på kattens munhygien. Vad kan man då göra för att sköta sin katts tänder på rätt sätt?

 

         

          Foto: Mia Borgelin.

 

Redan från att katten är liten är det bra att vänja katten med att öppna dess mun och titta på tänderna. Tänderna ska vara vita utan ränder eller beläggning och tandköttet ska vara rosa. Om katten luktar illa ur munnen och har ilsket rött tandkött bör man låta veterinär undersöka den. Det finns många tandsköttssjukdomar och flera börjar med tandköttsinflammation, gingvit. En av dessa tandsjukdomar man bör vara uppmärksam på är FORL.

 

          

           Foto: Mia Borgelin.

 

Det är bra att ha en barntandborste hemma till katten som man kan borsta med. Använd aldrig människo-tandkräm! Det finns specialtandkräm till katt på apoteket, t ex Petosan.

 

                           

 

 

Den kan man ta på tandborsten och gno runt lite på tänderna. Denna pasta tycker de flesta katter är gott och biter och naffsar gärna i den insmetade tandborsten. Det finns också ett preparat som heter Bucacat som ges direkt i munnen, inte som tandkräm, och som motverkar plack. Bucacat måste smetas på tänderna för att det ska hinna verka. Det gör det inte om katten får slicka Bucacat från fingret.

 

            

             Tips på tandborste från tandsköterska. Foto Gisele.

 

                           

 

Om katten redan har gingvit kan tandborstning vara för tufft för tandköttet. Då är det enklare och mer skonsamt att massera tandköttet. Man kan linda en bit gasväv runt fingret eller köpa en fingertuta i microfiber hos veterinären eller på apoteket.

 

                    

                    Fingertuta av microfiber. Foto Gisele.

 

 Man kan behöva vänja katten vid massagen och då kan man börja med att bara peta på ett par tänder för att sedan belöna katten med något den gillar, tex öljästtabletter, och sedan utökar man kontakten med tänder och tandkött successivt. Om tandköttet redan är inflammerat kan man använda vanlig klorhexidinlösning som finns på apoteket i någon veckas tid och därefter bara ljummet vatten. Har katten problem med tänder och tandkött så masserar man varje dag, annars gör man det i förebyggande syfte ett par gånger i veckan.

 

                    

                    Klorhexidin 0.5 mg/ml. Foto Gisele.

 

Man kan även ha andra tuggföremål hemma för att stimulera tänderna och tandköttet. Köttben i form av tex kycklingvingar är det bästa alternativet. Dessa ska vara råa! Om de är tillagade blir benet hårt och sprött och små flisor kan fastna i kattens hals. De råa benen är sega. Men många katter vill inte ens titta åt ett ben ens. Man kan göra köttbenen mer lockande genom att gnida in dem med litekattmat katten tycker om, så att den får mer smak. Man kan även tex ha en kartong hemma som katten kan bita i eller ett gosedjur eller en skinnbit (helst av naturmaterial). Men ha koll så att katten inte sväljer bitar!

 

          

           Foto: Mia Borgelin.

 

Plaque off kan man ibland höra talas om i samband med kattens och hundens tänder. Det är ett naturmedel i form av algpulver som man strör på maten. Dock är det inte lämpligt att ge just katter på grund av den höga jodhalten i pulvret (AAFCOs rekommendationer för katt). Då är det bättre med tuggben och tandborstning.

 

När du besöker veterinär för tex vaccinering kan det vara bra att ha som rutin att be veterinären titta på kattens tänder. Precis som vi människor så kan även katten få tandsten och det är bra att regelbundet skrapa bort det för att slippa framtida större och mer kostsamma besvär med kattens tänder. Ibland behöver katten sövas för att kunna skrapa, och då kan man passa på i samband med tex sövning vid kastrering. 

 

Källor:

AAFCO, Association of American Feed Control Officials.

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

 

Mia Borgelin

www.kattstatus.se


 

                                                                                                UPP

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se