Klippa klor

 

Det är en god idé att regelbundet en gång i veckan gå igenom sin katt, och då även passa på att klippa klorna om de blivit för långa. Om klorna blir för långa kan de växa in i trampdynan eller innebära att katten fastnar i något så att klon skadas eller rycks loss. Har du en utekatt som måste kunna klättra i träd eller försvara sig mot andra katter, ska du inte klippa klorna på den. Men kontrollera ändå att klorna är hela och fina regelbundet. En del innekatter brukar hålla sina klor jämna och fina genom sina klösmöbler, men inte alla gör det.

 

Sitt gärna med katten i knät, med ryggen mot dig och tassarna rakt ut. En del katter accepterar hellre att få klorna klippta när de ligger ner, och har man en katt som är som är ovan vid kloklippning kan man passa på att ta en tass i taget när de sover. Det är också bra att hjälpas åt om man är två, då kan en ha katten i knät medan den andre klipper klorna.

 

Ta ett mjukt tag om tassen och kläm försiktigt på tassens yttersta tåled så att du får fram hela klon med pulpa. Pulpan är den blodfyllda delen av klon, och den får man absolut inte klippa i, för då skadar man katten och det gör ont. På bilderna nedan visas var man klipper. Pulpan är den rosa delen i klon.

 

Lång klo. Foto: Gisele

 

Foto: Gisele

 

På djuraffärer, veterinärkliniker och matbutiker kan man köpa klosax för katt. De kostar ca 60 kr.

 

Klosax. Foto: Gisele

 

Foto: Gisele

 

Blodstillande vadd från apoteket. Foto Gisele.

 

Om man råkar komma åt att klippa i kattens pulpa, så är det bra att ha blodstillande vadd hemma. Det är vadd med ett ämne som stoppar blödning och finns på apoteket.

 

Gisele

www.kattstatus.se

                                                                               UPP

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se