Sy dyna med kattmynta

 

Här följer en beskrivning av hur man syr små dynor fyllda med kattmynta och valeriana. Idén till dessa små dynor fick jag när jag skulle sy en leksak till en fd hemlös katthane som aldrig lekt tidigare och som inte upptäckt det roliga med vanliga kattleksaker. För att locka honom att börja leka fick han en sådan här dyna av mig, och det blev succé.

 

 

Till dessa dynor använder jag gärna vanlig fleece som är hållbart för lek och lätt att sy i.

 

 

Börja med att rita ut en mall på vanligt papper. En bra storlek är 20X20 cm. Sömsmån inräknat. Nåla fast mallen på tyget och klipp ut dubbla tygbitar.

 

 

Sy sedan ihop tygbitarna räta mot räta och lämna en öppning på 7 cm för att få plats med kattmynta och vadd.

 

 

Man kan variera dynan genom att göra den cirkelformad om man vill. Då klipper man ur en rundel i papper som mönster och lägger den över tyget och klipper ur, och lämnar även där öppning för att kunna stoppa in kattmynta.

 

 

För att göra dynan intressant och lockande för katten fyller man den med torkad kattmynta och valeriana. Båda verkar stimulerande på katten.

 

 

Valerinatabletter finns att köpa i hälsokostbutiker och matbutiker. Lättast är om man krossar tabletterna till pulver i en mortel.

 

 

Sedan blandar man kattmyntan och valerianapulvret. Lämplig mängd till en dyna är en halv tablett valeriana och tre teskedar kattmynta.

 

 

Använd gärna en liten sked till att fylla dynan med kattmyntan och valerianan.

 

 

Gör likadant med de cirkelrunda dynorna.

 

Sy därefter ihop dynorna för hand med dubbel tråd för att de ska hålla.

 

 

Dynorna är färdiga att avnjutas! Här har min ena katt lockats av dynornas doft och kunde inte låta bli att börja leka med dem.

 

För att hålla intresset uppe för leksakerna kan man förvara dem i plastpåse. Ta gärna bort leksakerna när katten lekt färdig. Jag har märkt att om de ligger framme hela tiden så tappar katten intresset för dem. En del människor tycker att leksakerna luktar en del, och då kan det också av den anledningen vara praktiskt att förvara dem i plastpåse.

 

Gisele

 

 

                                                                                     UPP

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se