Sy trekanter med kattmynta

 

Dessa leksaker är likadana som kattmyntamössen, men har formen trekanter istället. Jag upptäckte att mina katter gillar den här formen på leksakerna, och att de far med väldig fart över golvet när katterna leker. Dessa leksaker kan bli en uppskattat present till dina vänners katter eller katterna på det katthem du stödjer! 

 

 

 

Sibiriska katten Valentine blir lite smått tossig när han leker med sina trekantsleksaker.

 

 

 

När man syr dessa leksaker så fungerar vanlig fleece bra, det är hållbart och tåligt för kattänder. Man kan förstås använda andra starka tyger också, här har jag hittat ett leopardmönstrat tyg med lite pälskvalitet som är lätt att sy i.

 

 

Börja med att mäta ut en mall på 13X13 cm på ett papper som du sedan klipper ur och lägger på tyget. Sömsmån är inräknat så det är bara att klippa fyrkanter efter mallen.

 

 

Vik sedan ihop fyrkanterna till trekanter med räta mot räta och nåla ihop dem.

 

 

Sy ihop trekanterna men lämna ca 5 cm för öppning att stoppa in kattmynta och vadd. Sy gärna dubbel söm för att leksakerna ska hålla ordentligt.

 

 

Vänd alla trekanter ut och in med hjälp av en penna eller sax.

 

 

För att göra leksakerna mer roliga lägger jag in torkad kattmynta och krossade Valerianatabletter i dem. Valerianatabletterna krossar jag i mortel först.

 

 

Här är bild på den torkade kattmyntan som jag blandar med den krossade Valerianan. Jag räknar med en halv tablett Valeriana och 1-3 teskedar torkad kattmynta till varje leksak.

 

 

Använd gärna en liten sked till att fylla leksakerna med kattmynta och Valerianapulvret.

 

 

Sedan är det dags att fylla leksakerna med vadd.

 

 

Ta hjälp av en sax eller en penna när du fyller på leksakerna med vadd.

 

 

Sist syr man ihop leksakerna för hand. Använd gärna dubbeltråd och sy täta stygn så att de håller för lek.

 

 

Leksakerna är klara!

 

För att hålla intresset uppe för leksakerna kan man förvara dem i plastpåse, och ge katten en eller två i taget att leka med. Ta gärna bort leksakerna när katten lekt färdig. Jag har märkt att om de ligger framme hela tiden så tappar katten intresset för dem. En del människor tycker att leksakerna luktar en del, och då kan det också av den anledningen vara praktiskt att förvara dem i plastpåse.

 

Så fort en leksak går sönder, så ska den kastas. Vadden kan ge stopp i tarmen hos katten, vilket kan vara livshotande.

 

Gisele                                                                         UPP

 

 

Kattstatus © 2013

www.kattstatus.se