Kattstatus - För ett bättre kattliv!
Kattstatus startade 2005 som ett samarbete mellan kattvänner på svenska katters diskussionsforum vars gemensamma mål och intresse är att höja kattens status och livskvalitet. Idag finns det knappast något husdjur som har så lågt värde och status som vår älskade huskatt.
Vår vision är att alla kattägare ger katten den kärlek, respekt och omsorg den förtjänar samt tar sitt ansvar fullt ut. Om alla följde de enkla råden i vårt slagord skulle många kattliv vara bättre. Därför säger vi:
Kastrera, id-märk, vaccinera och försäkra din katt!
Ta inte kattungar på din hona, bli stödhem
åt en hemlös dräktig hona via ditt katthem
istället och gör en god gärning.
Släpp inte ut din katt innan den är
kastrerad och id-märkt.
Det du kan göra är att hjälpa till att sprida kunskapen om kastrering och id-märkning och övrig information som finns på denna sida. Det är tillåtet att skriva ut affischerna, flygbladen och visitkorten och sätta upp där du bor och ge till familj, vänner och arbetskamrater. Du har också möjlighet att länka till Kattstatus på din blogg, hemsida, facebook mm med hjälp av vår banner.
Gisele
Redaktör
Kattstatus
________________________________________________________________________
UTEKATTERNAS SITUATION
Utekatten i stan
Det är många katter som försvinner under den här årstiden. Många är utekatter och saknar id-märkning med chip och tatuering och därför får ägaren sällan veta vad som hänt katten. Ett halsband åker lätt av när katten blir överkörd eller torterad av någon som är psykiskt störd, eller när barn leker hårdhänt med katten. Många av katterna som omkommer lever i ren stadsmiljö, långt ifrån vad som är en säker miljö för ett tamdjur som vår huskatt. Inte ens vilda djur hör hemma i stadsmiljön, för när såg någon ett lodjur senast inne i stan? Kattägaren som tror att katten blir olycklig om den måste vara inne har en poäng, men det innebär inte att lyckan är att släppas ut i en asfaltsmiljö med mycket trafik. Den miljön ger inte katten vad den behöver. Det finns kunskap idag om hur man ordnar rätt stimulans för sin katt. Det handlar om: kontrollerad utevistelse, en rätt inredd inomhusmiljö, lek och klickerträning. Det innebär att man som kattägare engagerar sig och tar sig tid att vara med sin katt.
Artiklar:
* Utekatt i stadsmiljö
* Vad säger grannarna om utekatter?
* När kan katten börja gå ut?
* Kontrollerad utevistelse
* Träna katten att gå i sele
* Trafikdödad katt
* Klickerträning för katt
* Kristinas diskret inhängnade balkong
* Tallyckans inhängnade trädgård
* Katten är ett husdjur - inte ett vilt djur
Gisele
Redaktör
Kattstatus
Två kompisar ute tillsammans i koppel. Emil och Hugo. Foto. Gisele
|