När kan katten börja gå ut?
Vi på Kattstatus rekommenderar att du som vill ha utekatt, först kastrerar och id-märker din kattunge innan du börjar släppa ut den på egen hand. Den bör också vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva, och gärna försäkrad mot sjukdom och olyckor. Det är också vår rekommendation att katten är minst ett år gammal när den får gå ute själv.
Varför ska den vara kastrerad?
En kastrerad katt håller sig inom ett mindre revir, och ställer inte till lika mycket problem för grannarna omkring genom att urinmarkera. Detta gäller även för honkatter. Okastrerade katter slåss hårdare om sina revir, och det kan bli dyra veterinärutgifter för ägaren att stå för skador både på sin egen katt och andras.
Släpper man ut en kattunge innan den är kastrerad så riskerar den att bli hemlös om den skulle försvinna. Och ett liv som hemlös fertil katt innebär ett enormt lidande. Dessa katter parar sig och ger upphov till ännu fler hemlösa.
Det är viktigt att veta att p-piller inte är ett alternativ till kastrering. En hona som försvinner hemifrån blir dräktig utan regelbunden p-piller dos. P-piller kan även ge biverkningar som gör att katthonorna inte mår bra.
Varför ska den vara id-märkt?
En katt som är id-märkt och ägarregistrerad i kattregister med ett mikrochip i nacken eller tatuering i örat kan återfås om den försvinner eller förolyckas. Det är också det enda sättet för en kattägare att bevisa sitt ägarskap. En omärkt katt riskerar att avlivas om den fångas in av kommunens jägare t ex eftersom den då den betraktas som hemlös. Om den lämnas in på ett katthem riskerar den att bli bortadopterad till en ny familj, eller i värsta fall att avlivas för om katthemmet använder sig av 3-månaders regeln. 3 månaders regeln innebär att friska katter avlivas för att ge plats för nya intag av katter.
Halsband med ett telefonnummer är inte någon säker id-märkningsmetod. Katten kan lätt ta sig ur ett halsband, eller tappa det eller tom fastna med halsbandet och skada sig.
Varför ska den vara ett år gammal?
En kattunge som släpps ut på egen hand har inte stor chans att klara sig mot andra vuxna katter som ser området som sitt revir. Den riskerar då att bli ivägjagad av större katter. En kattunge har inte heller samma förutsättningar som en vuxen katt att bedöma risker och klara sig ute mot andra katter, elaka barn, katthatande vuxna, hundar, trafik och bilar. Genom att vänta tills kattungen är ett år och kastrerad och id-märkt, ger man sin katt bättre förutsättningar att klara utelivet.
Hur ska jag lära katten att hitta hem?
När katten är kastrerad, id-märkt och 1 år gammal kan man med fördel börja gå ut med den i sele och koppel på sin tomt. Då lär man katten var reviret går och var den hör hemma, så att den kan hitta hem. Det är bra om man gör detta under ca 3 veckor. Därefter kan man börja släppa ut katten lös, medan man själv är på tomten, också det under ca 3 veckor. Därefter bör man kunna släppa ut katten på egen hand. Uteträningen bör man vänta med tills katten bott in sig, gärna 3 månader.
Har du flyttat till nytt hus med din utekatt, bör den hållas helt och hållet inomhus i minst en månad. Därefter kan du börja gå ut med den i sele och koppel för att lära den omgivningarna under ca 3 veckor innan du släpper den lös.
Att tänka på när man har utekatt
Som kattägare är man skyldig att se till att katten har möjlighet att söka skydd för väder och vind samt att den har tillgång till vatten när den är ute. Man måste alltså bo så att katten kan ta sig in och få skydd när den vill och behöver. Det innebär att man har en bostad med egen ingång och tomt. Hyreshus och bostadsrättsområden med trapphus är inte lämpligt för utekatter, det innebär också att man har grannar och trafik att ta hänsyn till. Många bostadbolag idag har förbud mot lösspringande utekatter, och det blir allt vanligare.
Syftet med att ha utekattd
Tanken med att ha utekatt är ju att katten ska få möjlighet att få utlopp för sina naturliga instinkter som att bevaka sitt revir, jaga och fånga byten i naturen, klättra i träd, vandra i skog och ängsmarker. Därför måste utemiljön erbjuda allt detta om det ska vara någon mening med att släppa lös sin katt. Hyreshusområden med asfalt och några buskar ger inte mycket stimulans. Likaså illa är det med en trafikerad stadsmiljö. Sådana områden ger inte någon stimulans för en katt utan innebär enbart faror och skapar irritation från grannar. Då måste man som kattägare kunna ta sitt ansvar och erbjuda sin katt en stimulerande miljö genom kontrollerad utevistelse och anpassa inomhusmiljön för att katten ska få utlopp för alla sina behov.
Vi som arbetar med Kattstatus har valt att ha våra katter som innekatter med kontrollerad utevistelse och har skrivit flera artiklar i ämnet där du kan få tips och råd. r
Artikelförslag:
Kontrollerad utevistelse
Träna din katt att gå i sele
Inhängna trädgård och balkong
Gisele
UPP
|