Kontakt


Information om lån av artiklar och foton

Vill du låna någon artikel eller fotografi från Kattstatussidan? Kontakta Kattstatus redaktör Gisele vid förfrågan på kattstatus@gmail.com


Varje författare och fotograf har gett sitt tillstånd att deras material får användas på kattstatus.se. Därför krävs tillstånd i varje fall någon annan vill publicera en artikel eller foto från hemsidan. De som tar material utan tillstånd begår brott mot upphovsrättslagen.

Allt material på Materialsidan, såsom affischer, banners m.m. får du använda och länka till. Det är dock inte tillåtet att göra egna affischer av våra bilder, fotografier och texter.



Frågor om katter som går utanför lådan

Till dig som har en katt som kissar eller bajsar utanför lådan: Jag svarar på mail i mån av tid, det här är en helt och hållet ideell sida som sköts på min fritid. För att komma tillrätta med lådproblem krävs det en insats av dig som kattägare. Först måste du ta katten till veterinär för att utesluta sjukdom. Läs också gärna denna artikel och följ råden:

- Katter som kissar eller bajsar utanför lådan

Om du efter de åtgärderna fortfarande har problem med katten så kontakta Sveriges akademiska etologer för råd om kattbeteendevetare där du bor. En kattbeteendevetare tar betalt per timme för rådgivning och analys.



Frågor om kattannonser - är det en raskatt?

Det är många som skriver till mig och frågar om kattannonser, om katten de tänkt köpa verkligen är en raskatt eller inte. Jag har gjort en liten kort sammanställning som hjälp här.


Kattungen ska ha föräldrar av samma ras

Kattungens föräldrar ska ha stamtavla eller registreringsbevis och vara registrerade i det förbund uppfödaren tillhör. Det gäller även din kattunge. De som sysslar med blandrasuppfödning har inte registrerat kattungarna och får inte ut stamtavla eller registreringsbevis eftersom det inte är tillåtet att hålla på med sådan avel när man är raskattuppfödare i ett förbund. Det finns flera internationella kattförbund. FIFe, WCF, CFA och TICA är de som man antagligen stöter på i Sverige. Vissa av förbunden, t.ex. FIFe ger ut pappersstamtavlor medan andra, t.ex. TICA ger ut ett registreringsbevis

Kattungen ska vara minst 12 veckor gammal

Kattungen ska vara vaccinerad två gånger mot kattpest och kattsnuva

Kattungen ska vara ID-märkt med chip och registrerad

Kattungen får gärna vara försäkrad också

Kattungen ska vara veteterinärbesiktigad när du hämtar den


Annonser där procentandelar av raskattinslag anges handlar om blandrasavel och är inget du bör stödja. Annonser där man tar 3000 kr för en kattunge utan att något av vaccinering, ID-märkning eller veterinärbesiktning är gjort, är oseriöa, och ingen avel du bör stödja. Är mammakatt en ras och pappan en annan ras så handlar det inte om raskattavel utan om blandrasavel och sådan avel får man inte syssla med om man är raskattuppfödare, Kattförbundet SVERAK förbjuder sina medlemmar det. Båda föräldrarna ska ha stamtavla, och det ska även kattungen ha.


Det här är bara en förenklad mall, de olika kattförbunden uppfödare tillhör kan ha lite olika regler. Man kan själv kontakta dem för att höra vad som gäller:


FIFe   (Ger ut stamtavla)

TICA  (där är regeln att man som köpare får ett registreringsbevis på att kattungarna är registrerade i kattförbundet. Men vill man ha en papperskopia får man be om en utskrift)



Såhär kan en seriös kattannons se ut:

7 000 kr


Fyra charmiga Birmakattungar söker kärleksfulla och varaktiga hem.

Kattungarna är födda 2013-XX-XX och är leveransklara vid 12 veckors ålder 2013-XX-XX.

Pappakatt är S*CharmigasteMerlin Diamant c21

Mammakatt är S*Piggastelina Josefina n21


Kattungarna är vid leverans:

Minst 12 veckor gamla

Registrerade i Kattförbundet SVERAK eller TICA, eller annat förbund

Vaccinerade två gånger

ID-märkta med chip

Veterinärbesiktigade

Försäkrade


Flera bilder finns

Hänvisning till uppfödarens hemsida



Huskatten Sally. Foto: Emma Ekström



Gisele

Redaktör

Kattstatus




UPP





Kattstatus © 2014