Kattstatus - för ett bättre kattliv!

Hemsidans historia


Kattstatus startades 2005 av kattvänner över hela landet som ett ideellt projekt. Både raskattägare och huskattägare samarbetade för att utforma de 5 artiklarna: kastrering, id-märkning, vaccinering, försäkring och tolvveckorsregeln för kattungar. Tillsammans arbetade man också fram affischer och banners. Hemsidan fanns uppe en kort tid men fick tekniska problem och låg nere under flera år till 2009 då den startades upp igen. Då fick Kattstatus sin nuvarande webbadress www.kattstatus.se och en redaktör som betalar för sajten och ansvarar för artiklar och foton. Fortfarande är det huskattägare, raskattägare och raskattuppfödare som alla värnar om huskatten, som hjälper till att skriva artiklar, fotografera och sprida sidan. Från att ha bara bestått av 5 artiklar har Kattstatussidan vuxit till att bli en resurssida som alla kattägare kan ha glädje av.Bakgrund


Idag finns det knappast något husdjur som har så lågt värde och status som vår vanliga huskatt. Trots att den varit i människans tjänst som en skicklig råttjägare och god vän som delat med sig av villkorslös kärlek i tusentals år, är den inte vatten värd i mångas ögon.


Idag kan du få en katt gratis, eller för några kronor. Det är sällan några större ansträngningar läggs på dess underhåll. Huskattens låga status gör att de av sina ägare ofta nekas veterinärvård, vaccineringar, ID-märkning och näringsriktig mat. De tillåts föröka sig okontrollerat för att värdet de tilldelats är lägre än kostnaden för en kastrering, och deras ungar är sällan välkomna till världen. Många avlivas, ofta med billiga, plågsamma metoder. Andra släpps ut på gatan åt sitt öde och förvildas eller omkommer av svält, köld, eller någon av de hundra faror som väntar därute.


Hundratusentals katter beräknas vara hemlösa, de flesta av dessa har en gång varit ett älskat husdjur som någon tröttnat på eller inte orkat ta ansvar för. Detta är ett stort djurskyddsproblem – ett lidande som bara ökar för varje år. Djurhemmen är överfulla och privatpersoner lägger ner enorma mängder pengar och energi på att hjälpa och hitta hem åt dessa drabbade djur. Så länge kattens status är så här låg kommer floden av hemlösa, vanvårdade och oönskade katter aldrig att sina. När ingen annan bryr sig är det upp till oss kattvänner att öka förståelsen för dessa fantastiska men missförstådda djur och göra vad som står i vår makt för att höja deras oförtjänt låga värde. Förhoppningsvis kan vi göra skillnad. Vår vision är att alla kattägare ska ge katten den kärlek, respekt och omsorg den förtjänar, samt tar sitt ansvar fullt ut. Om alla följde de enkla råden i vårt slagord skulle många kattliv vara bättre.


Det du kan göra är att hjälpa till att sprida kunskapen om kastrering, ID-märkning och övrig information som finns på denna sida. Det är tillåtet att  skriva ut affischerna och sätta upp där du bor eller ge till vänner. Det är också tillåtet att länka till kattstatussidan och använda Kattstatusbannern på din hemsida eller blogg. Vill du låna  artiklar och foton måste du kontakta Gisele, redaktör på Kattstatus, först. Allt material på Kattstatussidan måste respekteras som upphovsrättsskyddat material.Huskatten Alice. Foto: GiseleGisele

Redaktör

Kattstatus
UPP

Kattstatus © 2014